skipToContentskipToFooter

Voorbeeldclausule helpt bij heldere afspraken met Britse leveranciers

22-03-2021 De regels voor het importeren van dierlijke en plantaardige producten vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn sinds 1 januari gewijzigd. Bedrijven en hun leveranciers hebben de afgelopen 3 maanden ervaring opgedaan met de nieuwe vereisten voor het doen van importaangiftes. Dit ging in veel gevallen niet direct goed en leidde tot verstoringen en vertraagde zendingen bij aankomst in de Europese Unie. Wanneer de documentatie juist is, is een voorspoedige afhandeling gewaarborgd. Een aanzienlijk deel van de veel voorkomende fouten is eenvoudig te voorkomen. evofenedex raadt bedrijven aan afspraken met ketenpartners in het VK te formaliseren om alle benodigde gegevens en papieren in orde te maken. Hiervoor is onder dit artikel een voorbeeldclausule toegevoegd.

De gezondheidscertificaten en fytosanitaire certificaten moeten op iedere pagina voorzien zijn van een:

  1. Certificaatnummer
  2. Handtekening van de certificerende dierenarts of inspecteur
  3. Officiƫle stempel van de autoriteit van het VK
  4. Paginanummer

Wanneer er een vervangend certificaat wordt afgegeven, moet dit op de juiste manier verwijzen naar het oorspronkelijke certificaat. Dit betekent dat op het nieuwe certificaat een duidelijke verwijzing moet staan naar het certificaatnummer en de afgiftedatum van het oude certificaat. Het vervangende certificaat heeft een nieuw certificaatnummer en de afgiftedatum is de datum waarop het vervangende certificaat is afgegeven.

Overige documentatiefouten

Naast deze fouten komen volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook andere vormfouten vaak voor; zie hier het overzicht. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, is het verstandig ketenpartners op hun eigen verantwoordelijkheden te wijzen bij het aangifteproces voor de import. De rol van de leverancier wordt daarbij soms onderbelicht.

Contractenservice

Onderstaande voorbeeldclausule is zorgvuldig opgesteld door onze juristen, om bedrijven verder op weg te helpen hun taken en verantwoordelijkheden vast te leggen. Leden van evofenedex kunnen gebruikmaken van onze contractenservice. Hiermee kunnen bedrijven contracten of algemene voorwaarden laten controleren door onze specialisten, en algemene voorwaarden of (internationale) contracten door hen laten opstellen. Meer informatie is hier te vinden.