skipToContentskipToFooter

Voorkom hoge boetes voor heftruckchauffeurs

05-02-2018 Werkgevers die hun personeel onvoldoende geschoold op de heftruck laten rondrijden nemen een groot risico. Bij een ongeval kunnen de financiële gevolgen groot zijn.

De werkdruk in magazijnen is al tijden hoog en met de arbeidsmarktkrapte kan dit leiden tot grote uitdagingen. Om een efficiënt, en daarmee veilig logistiek proces te waarborgen, is het inzetten van gekwalificeerd personeel van groot belang. Ook als het gaat om operationele werknemers. Onvoldoende instructie van bijvoorbeeld heftruckchauffeurs kan leiden tot grote schadeposten en faalkosten, en daarmee torenhoge boetes.

Arbowet

Vanuit Arbowetgeving wordt deskundigheid voor het rijden op een intern transportmiddel, zoals de heftruck, vereist. Ook stelt deze wetgeving dat een werkgever zijn werknemers een veilige werkplek moet garanderen. Een verzekeraar kan dit als voorwaarde in een verzekeringspolis opnemen. Een werknemer die niet goed weet hoe hij met een heftruck moet werken is een gevaar voor zichzelf en anderen op de werkvloer. Een werknemer die met een heftruck werkt, of dit nu incidenteel of fulltime is, moet dus geschoold zijn in het werken met een dergelijk voertuig.

Inhoud voorop

Het volgen van een heftruckopleiding bij een opleider betekent dat de cursist de juiste instructie en kennis krijgt om vakkundig met een heftruck te kunnen werken. Het heftruckcertificaat bewijst dit. Het selecteren van een goede opleider is belangrijk voor het creëren van een efficiënte en daarmee veilige werkomgeving. Kijk vooral naar de inhoud van de opleiding. Een ongeval kan al snel herleid worden naar onvoldoende instructie en dus naar de verantwoordelijke werkgever. Boetes kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s. Geld dat je vooraf had kunnen besparen met een goede heftruckopleiding.

Zelf doen of uitbesteden?

Als werkgever mag je zelf ook een heftruckopleiding geven. In dit geval moet je wel je deskundigheid aan kunnen tonen met bijvoorbeeld een heftruckdiploma. Het is belangrijk om te registreren wanneer de opleiding heeft plaatsgevonden, wie er heeft deelgenomen en wat de inhoud is van de heftruckopleiding. Er komt veel administratie bij kijken en vaak wordt er geen test afgenomen om te kijken of de cursisten de instructie wel hebben ontvangen en begrepen. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om dit uit te besteden.