skipToContentskipToFooter

Cohesiebetalingen biedt ruimte voor herstel band met Zwitsers

04-10-2021 Het Zwitserse parlement heeft ingestemd met het deblokkeren van de zogenoemde cohesiebetalingen van 1,3 miljard Zwitserse frank. Met dit besluit kan een begin worden gemaakt met het herstel van de relatie tussen Zwitserland en de Europese Unie (EU). Die relatie belandde op een dieptepunt nadat onderhandelingen over een raamakkoord werden gestaakt door de Zwitsers.

evofenedex benadrukt het belang van een goede relatie met Zwitserland. Enerzijds doordat het land een van de belangrijkste handelspartners is buiten de EU en dit in de toekomst niet vanzelfsprekend is zonder akkoord. Anderzijds vanwege de gedeelde waarden die Nederland en Zwitserland delen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid.

Bevroren betalingen

De Zwitserse regering wil de cohesiebetalingen die sinds 2019 zijn bevroren, vrijgeven. Daarmee geven zij een teken van goede wil nadat jarenlange besprekingen om het Alpenland nauwer te binden aan de interne markt in mei, vastliepen. De besprekingen liepen stuk omdat volgens critici het raamverdrag te veel inbreuk zou maken op de Zwitserse soevereiniteit. Cohesiebetalingen worden gezien als de toegangsprijs voor niet-EU-leden zoals Zwitserland of Noorwegen om deel te nemen aan de interne markt. Voor Zwitserse deelname aan EU-programma’s is het van belang dat Zwitserland zo spoedig mogelijk de betalingsachterstand voor bijdragen aan het EU-cohesiefonds wegwerkt.

Raamverdrag

Brussel drong al tien jaar aan op een verdrag dat bovenop een lappendeken van bijna 200 bilaterale overeenkomsten zou komen te liggen en het doorvoeren van wijzigingen in wetgeving zou vereenvoudigen. Na zeven jaar onderhandelen trok de Zwitserse regering afgelopen mei de stekker uit de onderhandelingen over een raamverdrag voor de handel met de EU. Snel daarna sneed Brussel de Zwitserse medische technologie af van de Europese interne markt door de aflopende bilaterale overeenkomst niet te verlengen. Momenteel is er nog geen sprake van heronderhandelingen over het raamverdrag. Eurocommissaris Šefčovič gaf aan dat de EU gecommitteerd blijft in de zoektocht naar structurele oplossingen om de belangrijke bilaterale relatie te bestendigen.