Hoe veilig worden ADR-consumentenproducten verzonden?
Wij namen de proef op de som
Webwinkels in Nederland verzenden dagelijks consumentenproducten die gevaarlijke stoffen bevatten. Maar gebeurt dit wel veilig en volgens de regels? Onze mysteryshoppers bestelden onder meer deodorantsprays, powerbanks, rookmelders en zoutzuur bij een aantal webwinkels. Allemaal producten die gevaarlijke stoffen bevatten en dus moeten worden verpakt en verzonden volgens het ADR, de internationale overeenkomst voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Op deze pagina vind je de resultaten van onze e-commercetest.
In de aanloop naar de publicatie van het volledige artikel in ons magazine Logisticx op 10 juli publiceren we iedere week een nieuwe video over een van de producten uit onze e-commercetest. Bekijk de gepubliceerde video's hieronder.
Deel 1 - Powerbanks
Powerbanks vallen vanwege hun lithium-ionbatterijen onder het ADR, de internationale overeenkomst voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. In deze video beoordelen onze ADR-specialisten Thomas Heymen en Dana Butter de verzending van deze powerbanks.
Deel 2 - Deodorant
Deodorant(spray) wordt online volop verkocht. Veel van deze deodorantproducten staan onder druk en bevatten brandbare vloeistoffen of gassen. Deze eigenschappen maken ze potentieel gevaarlijk bij onder meer het vervoer. In deze video beoordelen onze ADR-specialisten Thomas Heymen en Dana Butter de verzending van deodorantsprays.
Deel 3 - Zoutzuur
Zoutzuur kun je voor veel doeleinden gebruiken, denk aan het verwijderen van kalkaanslag, roest en andere hardnekkige vlekken. Zoutzuur is bijtend en kan ernstige schade toebrengen aan mens, dier en milieu en valt in ADR-klasse 8. Een echte gevaarlijke stof dus. In deze video beoordelen onze ADR-specialisten Thomas Heymen en Dana Butter de verzending van een jerrycan van vijf liter met 30 procent zoutzuur.
Deel 4 - Polyesterhars
Polyesterhars wordt veel gebruikt bij het repareren en verstevigen van kunststof, hout of metaal – bijvoorbeeld bij boten, auto’s of in de bouw. Deze hars bevat onder andere styreen, een vluchtige en ontvlambare vloeistof met schadelijke dampen. Het product valt dan ook in ADR-klasse 3 (brandbare vloeistoffen). In deze video beoordelen onze ADR-specialisten Thomas Heymen en Dana Butter de verzending van een blik met polyesterhars van twee leveranciers.
Deel 5 - Slimme rookmelders
Een slimme, compacte rookmelder die brandgevaar vroegtijdig signaleert en ook hitte meet - handig voor thuis én op kantoor. Maar wist je dat deze apparaten, ondanks hun kleine formaat, ook onder regelgeving voor gevaarlijke stoffen kunnen vallen? Dat komt doordat ze in veel gevallen lithiumbatterijen bevatten. En juist die batterijen brengen bij vervoer risico’s met zich mee. In deze video beoordelen onze ADR-specialisten Thomas Heymen en Dana Butter de verzending van drie slimme rookmelders met C123-batterijen.
Publicatiedatum: donderdag 10 juli 2025
Benieuwd of jouw zendingen voldoen aan de ADR-regels?
Stel je vraag aan onze ledenservice of laat een van onze specialisten op locatie met je meekijken.
Vragen over gevaarlijke stoffen
Dennis en zijn collega's helpen je graag verder