skipToContentskipToFooter

Als je goederen im- of exporteert vanuit of naar niet-EU landen krijg je te maken met de Douane. Zo ben je verplicht de goederen aan te geven bij de Douane. Bij invoer betaal je doorgaans invoerrechten, maar je kunt vaak gebruikmaken van gereduceerde of afgeschafte tarieven die door de EU en het betreffende land zijn afgesproken in handelsverdragen.

Voor een internationaal georiënteerd bedrijf is het belangrijk voldoende kennis en inzicht van de douaneregels- en procedures te hebben. Zorg ervoor dat jouw bedrijfsprocessen voldoende zijn afgestemd op bestaande douaneprocedures, zodat jouw processen zo eenvoudig en efficiënt mogelijk blijven verlopen.

De basis voor de douanewetgeving vormt het ‘Douanewetboek van de Unie (DWU)’, ook wel de ‘Union Customs Code’ genoemd. De wetgeving is in alle EU-lidstaten van toepassing. De Nederlandse Douane heeft het DWU vertaald naar het ‘Handboek Douane’. Het Handboek geeft aan hoe de douane de regels toepast en naleeft. Hieronder kun je doorklikken naar relevante douane-onderwerp waar je als importeur of exporteur rekening mee moet houden.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex