skipToContentskipToFooter

Duitse economie heeft te maken met langdurige krimp

Na ruim een eeuw kent Europa weer een zieke man. Deze keer is het niet het Ottomaanse Rijk, maar Duitsland. Nee, Duitsland gaat niet uiteenvallen, maar wat is daar wel aan de hand? Na jaren van groei hapert de motor van de Duitse economie. De afgelopen kwartalen werd keer op keer een krimp genoteerd, en de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Met name de bouw- en automotive sector piept en kraakt. Hoe is het zover gekomen? Zijn er nog wel kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven om te exporteren naar onze oosterburen?

Duitsland is te afhankelijk geworden van de export naar China en lijdt onder de dure import van alternatieve energie voor Russisch gas. Het Duitse kabinet kent 3 grote uitdagingen:

  1. De afhankelijkheid van China afbouwen in de waardeketen
  2. Zware investeringen doen om de ecologische en digitale transformatie vorm te geven
  3. Opleiden en aantrekken van vakmensen om innovatie te ondersteunen

Handelsbetrekkingen met China

Met name de handelsbetrekkingen met China liggen onder een vergrootglas. Als China niest, wordt Duitsland verkouden, zo verweven zijn de Duitse en Chinese economie momenteel met elkaar. Een goed voorbeeld is de automobielindustrie. Zo moet het Volkswagen-concern (dat in China is gevestigd) gaan concurreren met de import van Chinese auto’s in Duitsland en overige afzetmarkten, wat de positie van Volkswagen op de Europese markt verzwakt. Mede daarom wil het Duitse kabinet een economische alliantie aangaan met andere Zuid-Aziatische landen om zo minder afhankelijk te worden van de Chinese markt. Daarnaast kijken de Duitsers ook binnen de Europese Unie om de handelsbetrekkingen te versterken. Hier ligt een mooie kans voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Waarom de Duitse markt zo interessant blijft voor ons

Van oudsher heeft Nederland een zeer goede en stabiele handelsrelatie met Duitsland. Volgens de laatste edities van Trends in Export, het jaarlijkse onderzoek van evofenedex en Atradius, is Duitsland voor Nederlandse exporteurs uitvoerland nummer 1. Belangrijke exportproducten zijn chemische en werktuigbouwkundige producten, minerale brandstoffen, smeermiddelen en voertuigen.

De Duitse markt blijft dus zeer interessant voor het Nederlandse bedrijfsleven. Niet alleen vanwege de geografische ligging, goede infrastructuur, grote marktpotentieel en hoge welvaartsniveau, maar ook omdat de cultuur en manier van zakendoen goed aansluiten op de Nederlandse handelsgeest. In vrijwel alle sectoren liggen kansen.

Dit artikel is geschreven door Michel Disselhorst, senior exportconsultant bij evofenedex. Heb jij ambities je op de Duitse markt te begeven of je activiteiten daar uit te breiden? Of wil jij je export eens onder de loep nemen? Vraag dan via onderstaande link een adviesgesprek aan (exclusief voor leden van evofenedex).

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder

evert-jan evofenedex