skipToContentskipToFooter

Vier voorstellen vereenvoudiging CBAM

Het aanvraagproces voor de status van ‘toegelaten CBAM-aangever’ is op 31 maart 2025 van start gegaan in het nieuwe CBAM-register. Dit stelt importeurs en indirecte douanevertegenwoordigers in staat om de benodigde autorisatie aan te vragen voor CBAM-goederen die vanaf 1 januari 2026 worden ingevoerd.

Wie vanaf 1 januari 2026 CBAM-goederen wil importeren in de Europese Unie, moet zijn toegelaten als CBAM-aangever of een indirect vertegenwoordiger inschakelen die de status van ‘toegelaten CBAM-aangever’ heeft. Om het aanvraagproces te faciliteren is een speciale module, de Authorisation Management Module, toegevoegd aan het nieuwe CBAM-register. Dit is een ander register dan het CBAM-register dat tot op heden wordt gebruikt en alleen bedoeld is voor de transitieperiode. Deze loopt af op 1 januari 2026. Voor CBAM-goederen geïmporteerd vanaf 1 januari 2026, verlopen rapportages via het nieuwe CBAM-register.

Vereenvoudigingspakket CBAM

Als onderdeel van het eerste Omnibuspakket, gepresenteerd op 26 februari 2025, heeft de Europese Commissie een aantal wijzigingen voorgesteld om CBAM (voluit: Carbon Border Adjustment Mechanism) te vereenvoudigen en de administratieve lasten te verminderen. De voorstellen moeten nog het Europese wetgevingsproces doorlopen voordat ze definitief worden. Naar verwachting horen we na de zomer of ze worden aangenomen. 

Trade Compliance Congres 2025

Op de hoogte zijn van de laatste CBAM-ontwikkelingen en sparren met vakgenoten? Kom dan op 17 juni naar het Trade Compliance Congres. Naast CBAM krijg je op deze dag een actueel overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van geopolitiek en duurzaam ondernemen en is er ruim aandacht voor de rol van data bij tradecompliance. Zien we je daar?

Beeld TC Congres 2025_V1.jpg

Hieronder de belangrijkste vier voorstellen:

  1. Vrijstelling voor kleine importeurs. Importeurs die minder dan 50 ton CBAM-goederen per jaar invoeren, worden vrijgesteld van alle verplichtingen. Dit zondert circa 90 procent van de importeurs uit, terwijl nog steeds vrijwel 100 procent van de emissies onder CBAM blijft vallen.
  2. Vereenvoudigde emissiemonitoring. Het wordt eenvoudiger om standaardwaarden toe te passen, waardoor verificatie niet langer nodig is. De monitoring wordt beperkt tot de emissies van de productieprocessen van de belangrijkste grondstoffen.
  3. Standaardwaarden voor de betaalde koolstofprijs. Importeurs hoeven geen aparte informatie meer te verzamelen over de betaalde koolstofprijs, dankzij de introductie van standaardwaarden.
  4. Flexibiliteit in de certificatenverplichting. De verplichting per kwartaal CBAM-certificaten aan te schaffen, geldt niet meer voor 80 maar voor 50 procent van de ingebedde emissies van de geïmporteerde goederen.

Wie en wanneer?

Aangezien de voorgestelde jaarlijkse drempelwaarde van 50 ton (massa van ingevoerde CBAM-goederen) nog niet is goedgekeurd, kunnen CBAM-declaranten zich afvragen of ze nu wel of niet een autorisatie als CBAM-declarant moeten aanvragen. De Nederlandse Emissieautoriteit (Nea) heeft hiervoor onlangs een richtlijn gepubliceerd. De letterlijke tekst daarvan luidt als volgt:

“U bent van plan om in 2026 meer dan 50 ton CBAM-goederen in te voeren.

  • U dient na 1 mei, maar uiterlijk 1 september, een aanvraag in via het CBAM-register.

U bent van plan om in 2026 minder dan 50 ton CBAM-goederen in te voeren.

  • Een CBAM-toelating zal in uw geval naar verwachting niet nodig zijn. U kunt het beste wachten met het indienen van uw aanvraag tot er meer duidelijkheid is over de nieuwe ondergrens.

U weet nog niet of u meer of minder dan 50 ton goederen gaat invoeren, of wanneer u de drempel van 50 ton goederen in 2026 zult overschrijden.

  • Als de nieuwe drempelwaarde gaat gelden, heeft u vanaf het moment dat u opgeteld meer dan 50 ton aan CBAM-goederen heeft geïmporteerd een toelating nodig. U kunt wachten met het aanvragen van een toelating tot er meer duidelijkheid is over de nieuwe ondergrens én u meer weet over de omvang van uw invoer in 2026.”

Hoewel de autorisatiemodule al op 31 maart 2025 beschikbaar was, neemt de Nea aanvragen pas vanaf 1 mei in behandeling. Aangezien de doorlooptijd van een aanvraag 120 dagen is, garandeert indienen voor 1 september dat de aanvraag voor 1 januari 2026 is beoordeeld. De aanvraag voor een toelating moet je indienen in de lidstaat van vestiging, ongeacht waar de goederen worden geïmporteerd. De benodigde gegevens voor de autorisatieaanvraag zijn te vinden op de website van de NEa en in de EU Verordening 2025/486.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex