Omnibuspakket pakt regeldruk aan, maar mist balans
Leestijd: 2 minuten
Maatregelen welkom, maar alternatieven mogelijk
05-03-2025 De Europese Commissie heeft onlangs het Omnibuspakket gepresenteerd, een pakket aanpassingen voor ketenduurzaamheidswetten zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Het Omnibuspakket pakt regeldruk effectief aan, maar maakt niet overal gebalanceerde keuzes. We zetten onze bevindingen voor je op een rij.
Op aandringen van het Europese bedrijfsleven heeft de Europese Commissie opnieuw gekeken naar de complexiteit en administratieve lasten van recent ingevoerde ketenduurzaamheidswetten. Dit omvat de CSRD, CSDDD, de Taxonomy en het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). evofenedex steunt de duurzaamheidsdoelen van deze wetten, maar heeft altijd kritiek gehad op de administratieve belasting en de gebrekkige samenhang. Dat de Commissie nu aanpassingen voorstelt, is een positieve ontwikkeling. Toch is evofenedex van mening dat de voorgestelde wijzigingen niet altijd de juiste balans vinden tussen regeldruk en daadwerkelijke impact op duurzaamheid.
Positieve aanpassingen
Het Omnibuspakket bevat enkele nuttige verbeteringen. Zo worden bedrijven die nauwelijks CBAM-goederen importeren vrijgesteld van administratieve verplichtingen. Daarnaast wordt een limiet gesteld aan de hoeveelheid duurzaamheidsinformatie die kleinere ondernemingen moeten verstrekken. Zeer sterk vindt evofenedex het idee om het aantal aspecten waarover bedrijven volgens de CSRD moeten rapporteren, terug te brengen. De Commissie heeft nog niet aangegeven hoe dit exact aan te pakken. evofenedex ziet veel in een systeem waarbij alleen over de belangrijkste datapunten wordt gerapporteerd, waarbij bedrijven zelf prioriteiten kunnen stellen. Verder wil de Commissie de nu jaarlijkse actualisatieplicht voor due diligence verlagen. Hier zit veel werk in, terwijl op jaarbasis weinig grote verschuivingen in toeleverketens te verwachten zijn. Om de vijf jaar actualiseren, zoals de Commissie voorstelt, is dan weer erg lang. Tot slot wordt de datum waarop de wetten van toepassing zijn uitgesteld, zodat bedrijven zich beter kunnen voorbereiden.
Balans tussen verplichting en flexibiliteit
- Een van de meest ingrijpende voorstellen is om alleen de allergrootste bedrijven onder de CSRD te laten vallen. Dit zijn bedrijven met meer dan 1000 werknemers en een omzet van meer dan 50 miljoen euro, dan wel een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro. Het beursgenoteerde mkb wordt vrijgesteld. De verruiming is volgens evofenedex niet nodig, aangezien de administratieve druk al vermindert door het beperken van het aantal rapportagepunten. Een eveneens werkbaar alternatief is om kleinere ondernemingen onder de vrijwillige rapportagestandaard VSME te laten vallen, maar dan met een verplicht karakter.
- Vrijwillige rapportage blijft mogelijk en een goed inzicht in de eigen keten is altijd waardevol, maar evofenedex vreest dat veel bedrijven teleurgesteld zullen zijn dat de gemaakte kosten en geïnvesteerde tijd niet leiden tot een betere marktpositionering ten opzichte van bedrijven die minder investeren in duurzaamheid. Door de CSRD werd duurzaamheid bovendien een onderwerp op directieniveau, en deze impuls dreigt nu bij veel ondernemingen weg te vallen. Dit kan ook een rem zetten op duurzaamheidsinnovatie, een terrein waarop de EU juist vooroploopt.
- Voor de CSDDD is een van de belangrijkste voorstellen om de due diligence-verplichting te beperken tot het eigen bedrijf, dochterondernemingen en directe toeleveranciers, in plaats van de gehele keten. Wel geldt hier een belangrijke uitzondering: als een bedrijf betrouwbare informatie heeft over misstanden dieper in de keten, blijft onderzoek verplicht. evofenedex vreest desondanks dat er blinde vlekken ontstaan, met name in bronlanden waar de risico’s het grootst zijn. Het opleggen van een gedragscode via contracten is niet voldoende als bedrijven niet ook verplicht zijn om bij misstanden actie te ondernemen. evofenedex pleit ervoor om ook hier de dubbele materialiteitsanalyse uit de CSRD leidend te laten zijn. Zo kan worden bepaald waar en hoe diep due diligence nodig is, zonder dat bedrijven onnodig overbelast raken.
Ontbossingsverordening blijft knelpunt
Opvallend genoeg bevat het Omnibuspakket geen versoepelingen voor de Ontbossingsverordening, terwijl die juist veel onnodige administratieve belasting oplevert. Iedere zending moet vergezeld gaan van een due diligence-verklaring, wat onnodig complex en tijdrovend is. evofenedex ziet mogelijkheden om deze wet te vereenvoudigen zonder de duurzaamheidsdoelen in gevaar te brengen en gaat hierover graag in gesprek met beleidsmakers.
Duurzame groei zonder concurrentienadeel
Duurzame groei zonder verlies aan concurrentiekracht is mogelijk. Het Omnibuspakket is een stap in de juiste richting, maar mist op sommige punten de juiste balans tussen regeldruk en duurzaamheidsimpact.
Heb je vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.
Vragen over circulair ondernemen?
Elmar helpt je graag verder
Gerelateerde nieuwsberichten
Duizenden werknemers krijgen jaarlijks kanker tijdens het werk
20 maart 2025
Groot snellaadplein opent de deuren op Maasvlakte
20 maart 2025
A12 vanaf weekend 26 maart avond en nacht afgesloten
20 maart 2025
Frankrijk start test dynamisch opladen op snelweg A10
19 maart 2025
Minister Madlener pleit voor voorkeursbehandeling vrachtvluchten Schiphol
18 maart 2025
Week van de Circulaire Economie, inspiratie voor ondernemers
18 maart 2025
Data zijn de sleutel voor trade-compliance
17 maart 2025
Regels voor etiketten van chemische stoffen gaan op de schop
17 maart 2025
N57 Oosterscheldekering in mei en juni nachten gestremd
17 maart 2025