EU customs data hub moet douanecontroles minimaliseren
Albert Veenstra licht een tipje van de sluier op over zijn bijdrage op het Trade Compliance Congres 2025
Om te voldoen aan alle wet- en regelgeving en handelssancties doen bedrijven er goed aan datagedreven te werken in de gehele waardeketen. Het op de juiste wijze verzamelen, beheren en uitwisselen van data vormt de basis van efficiënte en verantwoorde trade-compliance. Hoe kunnen data je helpen compliant te opereren, tot een meer strategische besluitvorming te komen, de samenwerking in de waardeketen te verbeteren en risico’s beter te beheersen?
Naast een efficiëntere naleving van wet- en regelgeving, kan datagedreven werken helpen om tot een meer strategische besluitvorming te komen, de samenwerking in de waardeketen te verbeteren en risico’s beter te beheersen. Op 17 juni 2025 wil ik op het Trade Compliance Congres allereerst kijken naar de EU customs data hub waar de Europese Unie momenteel aan werkt. Deze moet de douane-autoriteiten een volledig overzicht bieden van de toeleveringsketens en het verkeer van goederen in Europa, waardoor goederen met zo min mogelijk controles in- en uitgevoerd kunnen worden.
Digitaal productpaspoort
Deze data spelen ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het digitaal productpaspoort (DPP), dat vanaf 2027 verplicht wordt voor een groot aantal productgroepen. Het DPP bevat gedetailleerde informatie over de samenstelling, de herkomst van de materialen en componenten, de productieomstandigheden waaronder de materialen gemaakt zijn en de levenscyclus van een product.
Het digitaal productpaspoort kan de oplossing zijn voor het voldoen aan veel wet- en regelgeving
Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit
Doel van het DPP is het beschikbaar maken van informatie zodat bedrijven en consumenten duurzamere keuzes kunnen maken en het mogelijk wordt duurzamer om te gaan met producten. Daarnaast moet deze informatie makkelijk te delen zijn in de keten. Het DPP is daarmee een belangrijke bouwsteen van de Europese Green Deal, het Europese plan om in 2050 een circulaire economie te realiseren.
Niet meer nodig
Het DPP zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor het voldoen aan heel veel wet- en regelgeving. Dit wordt momenteel ook door Brussel onderzocht. Op het congres wil ik kijken welke voordelen dit biedt en of er ook valkuilen zijn. Wat in elk geval een voordeel voor bedrijven lijkt te zijn is dat het na de invoering van het DPP niet meer nodig is voor elke nieuwe wet een andere softwarepakket te kopen.
Dit artikel is geschreven door Albert Veenstra. Hij is Academic Director van het programma Executive Parttime Master in Customs and Supply Chain Compliance van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Ook is hij professor in Trade & Logistics aan de Rotterdam School of Management.
Vragen over internationaal ondernemen?
Alice en haar collega's helpen je graag verder