skipToContentskipToFooter

In 8 stappen naar een optimale magazijninrichting

Efficiency kan nooit kwaad. Dat geldt zeker ook in magazijnen, met al die opgeslagen goederen, loop- en rijroutes. Een spaghetti-diagram kan uitkomst bieden.

Een spaghetti-diagram is in feite een plattegrond van de werkvloer - in dit geval het magazijn - waarop alle verkeers- en goederenstromen van het begin tot het eind zijn uitgetekend op basis van observaties in het magazijn. Op die manier ontstaat er een overzicht aan de hand waarvan inefficiënte routes worden opgespoord en opgeheven of verbeterd. Een handig hulpmiddel voor het maken van een magazijnplattegrond is bijvoorbeeld de (gratis) online tool SmartDraw.

Verschillende werkstromen

Onze ledenadviseurs raden aan wel goed na te denken over het tijdstip en de duur van de observaties die de basis vormen voor de tekening. Gedurende de werkdag variëren immers de werkstromen. Het is volgens onze adviseurs belangrijk om deze gescheiden te houden in het spaghettidiagram; reden om er meer dan één te maken.

Om goed onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende stromen, kan de ‘architect’ het best gebruikmaken van verschillende kleuren voor verschillende stromen, zoals looproutes van de medewerkers en de rijroutes van hef- en reachtrucks.

Schets de werkelijke situatie

Het is belangrijk dat de tekenaar zich bij het intekenen van de verschillende stromen niet laat verleiden tot het tekenen van ‘de ideale stroom’, dus zoals het zou moeten gaan, zeggen onze ledenadviseurs. Het is de bedoeling dat de tekenaar precies weergeeft wat er in de praktijk gebeurt. Wel is het handig om meteen de punten waar ruimte is voor verbetering, te markeren.

Efficiënt inslaan en orderpicken

De eenvoudigste manier om efficiënter te werken, is door ‘dubbelspel’ te spelen, stellen onze adviseurs. Dit betekent bijvoorbeeld dat heftrucks niet alleen vracht wegbrengen, maar ook goederen ophalen. Daardoor rijdt de heftruck dus zo min mogelijk zonder lading. Door het toepassen van een andere looproutemethode kan een bedrijf vele loop- en rijkilometers per dag besparen. Dit kost in principe niets, maar levert wel enorm veel tijd en geld op.

In 8 stappen naar een optimale magazijninrichting

Het maken van een spaghettidiagram is slechts één van de stappen op weg naar een optimale magazijninrichting. De overige zeven stappen staan in de whitepaper ‘In acht stappen naar de ideale magazijninrichting’.

Vragen over magazijnen?

Frank en zijn collega's helpen je graag verder

Frank evonedex magazijnen