skipToContentskipToFooter

Heeft iemand inlevingsvermogen, neemt hij initiatief en werkt hij zelfstandig?

Werving en selectie van nieuwe medewerkers gebeurt vaak via traditionele kanalen, zoals via een werving- en selectiebureau en meestal worden sollicitanten dan aan de hand van hun CV op geschiktheid beoordeeld. Maar dat kan ook anders. Er zijn naast deze traditionele methoden van werving en selectie ook andere manieren om aan mensen te komen.

Het onderliggende idee van competentiegericht werven is dat je op zoek gaat naar de persoon die bij jouw organisatie past. Hierbij kijk je naar welke competenties iemand van nature heeft en welke vaardigheden hij heeft opgebouwd. Heeft iemand inlevingsvermogen, neemt hij initiatief en werkt hij zelfstandig? Steeds meer bedrijven veranderen van CV-gericht werven naar competentiegericht werven en dat levert soms verrassende matches op.

Het voordeel is dat, als dit eenmaal in beeld is gebracht, gemakkelijker een ontwikkelingstraject kan worden gekoppeld aan de medewerker; veel opleidingen worden tegenwoordig in competenties beschreven. In het land zijn steeds meer pilots, veelal met medewerking van AWVN, waarin werkgevers hun vacatures in competenties beschrijven. Ook ontstaan er steeds meer Apps die op basis van competenties vraag en aanbod aan elkaar koppelen.

Vragen over personeel en organisatie?

Marinke en haar collega's helpen je graag verder

Marinke HR logistiek export evofenedex