skipToContentskipToFooter

De noodzaak voor een dynamische ketenbenadering van risico’s

In de logistieke praktijk gebeurt het elke dag. Een klant die op het laatste moment toch nog een order geplaatst wil hebben. Een levering die vertraging heeft en alsnog met spoed moet worden bezorgd. Een voorraad die onverwacht opraakt, waardoor een collega met veel kunst- en vliegwerk, nog een alternatief weet te regelen. “Die tijden lijken voorbij”, aldus Nanne Schriek, senior projectmanager supply chain management bij evofenedex: “we zijn er goed in geworden: ad hoc schakelen, brandjes blussen en noodgrepen uitvoeren. De flexibiliteit van logistiek- en supply chain professionals is bewonderenswaardig, maar ik betwijfel sterk of je het daarmee nog gaat redden.” 

Schriek bepleit dat deze manier van werken niet langer houdbaar is. Want de incidenten worden groter en de verstoringen lijken structureler. Nanne: "denk aan de handelsmaatregelen als gevolg van de geopolitieke spanningen tussen de VS en Europa, aan grillige vraagpatronen, langdurige capaciteitsproblemen, veranderende wetgeving, extreme weersomstandigheden of aan de impact van de grootschalige stroomuitval in Spanje en Portugal. Dit zijn echt geen uitzonderingen meer, maar kenmerken van een nieuwe realiteit. En in die realiteit is snel schakelen alleen niet genoeg. Branden blussen werkt simpelweg niet meer als het hele bos in brand staat.”

Groeiende behoefte aan grip

Nanne is oprichter van het netwerk de Supply chaingers waar ruim 150 supply chain managers uit het Nederlandse bedrijfsleven, kennis en ervaringen met elkaar delen. “Bij evofenedex zien we dagelijks hoeveel energie er wordt gestoken in het overeind houden van ketens. De netwerkdeelnemers melden een permanente onrust in hun ketens. Maar we zien vooral de groeiende behoefte aan regie, grip en aan een doordachte aanpak om met deze nieuwe realiteit om te gaan”.

"Branden blussen werkt simpelweg niet meer als het hele bos in brand staat."

Veerkracht in de keten

Nanne ziet wel een oplossing: “we moeten het gesprek voeren over supply chain veerkracht. En dat gaat verder dan alleen flexibiliteit. Veerkracht betekent voorbereid zijn op het onvoorspelbare. Weten waar je kwetsbaarheden zitten. Waar ontstaan telkens dezelfde knelpunten en waarom lossen we die steeds weer op met tijdelijke lapmiddelen, in plaats van structurele maatregelen? Daarnaast is het noodzakelijk om vaardigheden te ontwikkelen, die helpen bij onvoorziene omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vermogen om, als bedrijf, snel te kunnen schakelen of aan het aanhouden van buffers in voorraad of productieproces.”

Bewustwording is belangrijk. Zo stelt Nanne dat bedrijven beter inzicht hebben welke schakels in de keten echt kritisch zijn. Maar ook hoe afhankelijk ze zijn van specifieke leveranciers, van grondstoffen of transportmodaliteiten. Ook is er meer inzicht in mogelijke alternatieven. 

Masterclass

Om bedrijven te ondersteunen bij het versterken van hun keten, biedt evofenedex, in samenwerking met adviesbureau Involvation, de Masterclass Resilience in de supply chain aan. Deze masterclass is gericht op supply chain professionals, die zich structureel willen voorbereiden op een toekomst waarin onzekerheid de norm is. Na een succesvolle eerste editie — met deelnemers uit onder meer de gezondheidszorg, industrie en handelssector — volgt in het najaar een nieuwe uitvoering van het programma.

“Supply chain professionals kunnen niet blijven hangen in de reflex van het brandje blussen. Die vaardigheid blijft waardevol, maar het is tijd om verder te kijken. De toekomst vraagt om ketens die tegen een stootje kunnen en die wendbaar zijn om kansen te kunnen benutten”, besluit Nanne.

Masterclass Resilience in de supply chain

Onze vierdaagse masterclass biedt jou de handvatten en de kennis om jouw organisatie weerbaarder te maken tegen de impact onvoorziene gebeurtenissen.

image_1210054360.jpg

Vragen over Supply Chain Management?

Nanne en zijn collega's helpen je graag verder

Nanne Schriek evofenedex