Slim tanken in het buitenland
Bespaar kosten met accijnsteruggave
Voor eigen vervoerders en transportbedrijven vormen brandstoffen een grote kostenpost. Maar er zijn manieren om deze kosten te beperken. Door nauwkeurig te plannen waar en wanneer je tankt en te profiteren van accijnsteruggave, kunnen bedrijven hun uitgaven aan brandstoffen aanzienlijk verlagen. We spraken met Peter Nienhuis, accountmanager bij DKV Mobility, over waar bedrijven op moeten letten bij tanken in het buitenland en hoe zijn bedrijf leden van evofenedex daarbij kan ondersteunen.
Wat is brandstofaccijns eigenlijk, en waarom is het belangrijk om na te denken over waar je in het buitenland tankt?
“Brandstofaccijns is een belasting op brandstoffen zoals diesel en benzine, bedoeld om het gebruik te reguleren en milieukosten te dekken. De accijns kan oplopen tot wel 0,20 cent per liter. Deze belasting verschilt van btw, die als algemene verbruiksbelasting wordt geheven over de meeste producten en diensten. In België, Frankrijk, Italië, Kroatië, Spanje en Slovenië kunnen transporteurs een aanzienlijk deel van deze brandstofaccijnzen terugvorderen. Precies om deze reden is het voor bedrijven slim goed na te denken over waar ze tanken. Zo is België in de afgelopen jaren populairder geworden als tanklocatie, juist vanwege de gunstige accijnsteruggave, vooral voor vrachtwagens die aan bepaalde voorwaarden voldoen.”
Waar kun je nog meer op letten bij tanken in het buitenland?
“Een goede route- en tankplanning is belangrijk om de brandstofkosten zo laag mogelijk te houden. Naast een eventuele accijnsteruggave is het ook belangrijk om rekening te houden met prijsvariaties tussen landen en zelfs binnen hetzelfde land. In Duitsland bijvoorbeeld fluctueren de brandstofprijzen gedurende de dag: tanken tussen middernacht en 9 uur ’s ochtends is vaak duurder dan later op de dag, wanneer de prijzen doorgaans dalen. Daarnaast verschillen de prijzen sowieso per land en per aanbieder.
Door te tanken via een netwerk, zoals dat van DKV Mobility, krijg je toegang tot een grote hoeveelheid aanbieders. Zo heb je via ons bedrijf toegang tot meer dan 68.000 servicestations in Europa. Om het plannen eenvoudiger te maken, bieden we de DKV Mobility App aan. Deze app biedt planners en chauffeurs de mogelijkheid om eenvoudig te zien welke stations er langs een route liggen, wat de prijzen zijn, en of er bijvoorbeeld parkeerplekken beschikbaar zijn. Dit helpt om vooraf een plan te maken waarmee je als transporteur je brandstofkosten optimaal kunt beheren.”
DKV Box Europe
1 tolbox voor Europese landen.
Hoe krijg ik de brandstofaccijns terug?
“We benadrukten net hoe belangrijk accijnsteruggave is, vooral omdat het om aanzienlijke bedragen kan gaan. In België kun je in het gunstigste geval 60 euro per tankbeurt terugvorderen voor 300 liter diesel. Om in aanmerking te komen voor accijnsteruggave zijn er enkele voorwaarden: het voertuig moet een maximaal toegestaan gewicht van minimaal 7,5 ton hebben, en de betaling moet zijn gedaan met een tankkaart, creditcard of bankkaart – contante betalingen komen niet in aanmerking voor accijnsteruggave.
Je kunt als transportbedrijf accijns terugvragen door zelf formulieren in te vullen en deze in te dienen bij de buitenlandse belastingautoriteiten. Dit kan een tijdrovend proces zijn: in België moet je bijvoorbeeld een kopie van je Belgische brandstoffacturen overleggen, samen met een kopie van het kentekenbewijs van alle voertuigen die op de facturen vermeld staan. Voor gehuurde of geleasde voertuigen is ook een kopie van het huur- of leasecontract nodig. Daarnaast is een vergunning voor energieproducten en elektriciteit vereist, én moet je een getekende verklaring verstrekken waarin je de Belgische fiscus toestaat om op zijn verzoek je boekhouding in te zien.”
Dat klinkt als een hoop gedoe…
“DKV Mobility maakt het proces van accijnsteruggave eenvoudiger voor klanten. Zo regelen wij voor bedrijven die met ons hiervoor een contract zijn aangegaan, de accijnsteruggave automatisch. Dit doen we voor brandstofaankopen die zijn gedaan met DKV Mobility-fuel cards. Dit scheelt echt heel veel administratieve rompslomp. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om accijnsbedragen voor te schieten. Dit betekent dat je de teruggaaf niet pas na maanden of zelfs een jaar ontvangt, maar direct in je cashflow kunt opnemen.
Overigens kan ons bedrijf naast accijnsteruggave ook zorgen voor de vlotte teruggave van buitenlandse btw. Voor bedrijven die structureel aftrekbare kosten hebben in het buitenland, zoals bij wegentol, kan dit erg interessant zijn. Wij handelen de volledige aanvraag voor btw-restitutie af, zodat je niet zelf per kwartaal of per jaar de buitenlandse btw bij de belastinginstanties hoeft terug te vorderen. Met de ‘Express Service’ wordt het teruggevorderde btw-bedrag direct verrekend op je volgende factuur. Hierdoor hoef je niet te wachten op de teruggaaf door de belastingautoriteiten”, aldus Nienhuis.
Partner van evofenedex
Naast accijns- en btw-teruggave en gunstige tanktarieven, biedt DKV Mobility een breed scala aan diensten die bijdragen aan kostenbesparingen voor leden van evofenedex.
Zo profiteren onze leden van tools zoals eReporting, waarmee ze 24/7 inzicht hebben in hun brandstofverbruik, transacties en kosten per voertuig. Dit stelt ze in staat beter overzicht te houden over hun kosten. Daarnaast bieden wij toloplossingen zoals de DKV BOX EUROPE, waarmee bedrijven tolbetalingen eenvoudig kunnen beheren. Voor leden van evofenedex is daarbij een extra korting mogelijk. En met DKV LIVE hebben leden een oplossing voor realtime voertuigmonitoring. Dit draagt bij aan de optimalisatie van de logistieke planning.
Met deze tools bespaar je als lid niet alleen op je brandstofkosten, maar kun je ook je operationele efficiëntie verbeteren. Zo houd je je internationale brandstofkosten onder controle.
Hulp nodig bij het kiezen van de juiste brandstofoplossing?
Keanu en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder