skipToContentskipToFooter

Veel ondernemers staan de komende jaren voor de taak om te verduurzamen. Een belangrijke stap die je op dat gebied kunt nemen, is bijvoorbeeld de aanschaf van een duurzame bedrijfsauto. Om ondernemers financieel te helpen, stelt de overheid diverse subsidies beschikbaar. De belangrijkste regelingen op een rij.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

De MIA- en Vamil-regelingen kun je onder meer gebruiken als je een elektrische of een waterstof aangedreven bestel- of vrachtauto wilt kopen. Ook voor een oplaadpunt, een elektrische verreiker of een mobiel elektrisch hijswerktuig kun je een beroep doen op deze subsidieregelingen. Met de MIA kan de investeringsaftrek oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Naast de MIA-aftrek kun je nog gebruikmaken van je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Wil je gebruikmaken van een van deze regelingen, lees dan eerst goed de voorwaarden. Aanvragen kan via rvo.nl.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Naast de MIA-regeling kom je in aanmerking voor de SEBA-regeling als je een nieuwe, emissieloze bestelauto aanschaft. De subsidie bedraagt maximaal 5.000 euro per bedrijfsauto. Het plafond van het budget dat voor 2022 beschikbaar was, is op 28 oktober bereikt. In 2023 gaat de regeling op 10 januari weer open. Er is voor komend jaar 33 miljoen euro beschikbaar. Aanvragen en meer informatie: Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)

Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET)

Voor de aanschaf van een zero-emissievrachtauto kunnen bedrijven komend jaar, naast de MIA, ook weer een beroep doen op de Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET). Naar verwachting kun je de subsidie vanaf begin april 2023 aanvragen. Hou de berichtgeving dus goed in de gaten als je van deze regeling gebruik wilt maken, want dit jaar was de regeling binnen een dag overtekend. Overweeg je hierop een beroep te doen, start dan nu al met de voorbereidingen. Als je je stukken niet op orde hebt, dan kan dit betekenen dat je aanvraag wordt afgewezen. Meer informatie: Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je in een bedrijfsmiddel dat energiezuinig is of zorgt voor minder CO2-uitstoot? Maak dan gebruik van de Energie-investeringsaftrek. Je kunt maar liefst 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Als je ook in aanmerking komt voor de MIA, moet je kiezen voor een van deze regelingen of het bedrag over de verschillende regelingen verdelen. 

Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI-transport)

Deze regeling is momenteel gesloten, maar komt waarschijnlijk weer in de loop van 2023 met een volgende openstellingsronde beschikbaar. De DKTI-regeling transport is interessant voor bedrijven die samen met andere partijen willen investeren in innovaties die zorgen voor duurzame logistiek of duurzaam transport. 

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)

Wil je als bedrijf een emissievrije bouwmachine aanschaffen, dan kan je ook komend jaar weer gebruik maken van de SSEB. Voor het mkb bedraagt de subsidie maximaal 50% van de meerkosten. Deze regeling gaat in 2023 open op 9 mei om 09.00 uur. 

Vrijstelling motorrijtuigenbelasting (MRB)

Volledig elektrische bestel- en vrachtauto's zijn tot en met 2024 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). Voor bepaalde bestelauto's die op diesel rijden, geldt een fijnstoftoeslag. Op de website van de belastingdienst kun je uitrekenen of de fijnstoftoeslag voor je bedrijfsmiddel van toepassing is en hoeveel je moet betalen.

Europese subsidies 

Naast bovengenoemde subsidies staat op onze website een overzicht van alle Europese subsidies voor de handel en logistiek. Deze subsidies staan gerubriceerd per onderwerp. Lees meer: Subsidies voor handel en logistiek | evofenedex

Extra subsidieregelingen: landelijk, gemeente of provincie

Het bovenstaande overzicht is nog niet compleet. Controleer ook goed de lokale (gemeentelijke) en regionale (provinciale) subsidieregelingen. Gemeenten en provincies hebben vaak nog eigen subsidieregelingen voor ondernemers, zoals een MKB-voucher of een digitaliseringsvoucher. Op onze website vind je een overzicht van landelijke subsidieregelingen en van regelingen van een aantal gemeenten en provincies. Check voor de zekerheid ook de website van je gemeente of provincie.

Heb je vragen? Neem dan contact met onze ledenadviseurs via onderstaand contactblok.

Vragen over vervoer?

Mark en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer