Waarom BREYTNER al tien jaar vooroploopt in duurzaam transport
Emissieloos transport wordt de komende jaren steeds meer de norm. Sommige bedrijven lopen al een tijd voorop in deze duurzame transitie in Nederland. Eén van die koplopers is BREYTNER, dat onlangs werd bekroond met de TVM Award Duurzaamheid 2024. We spraken met mede-eigenaresse Marie-José Baartmans over de achtergrond van haar bedrijf en over de visie van BREYTNER op de toekomst van stadslogistiek.
Jullie zijn al meer dan tien jaar actief in zero-emissie transport. Wat was destijds de aanleiding om als pionier hiermee aan de slag te gaan?
“De invoering van de zero-emissiezone in Rotterdam in 2015, met een geplande uitbreiding in 2020, was voor BREYTNER de directe aanleiding. Er was veel weerstand vanuit de transportsector, maar wij zagen juist kansen. Die zero-emissiezone werd ingesteld vanwege de zeer slechte luchtkwaliteit op een belangrijke verkeersader en het omliggende gebied. Als je woonde rond de ’s Gravendijkwal, had je een levensverwachting die drie tot vijf jaar korter was dan die van andere Rotterdammers. Onder druk van mogelijke rechtszaken van bewoners, besloot het stadsbestuur snel in te grijpen. Zo ontstond de eerste echte zero-emissiezone van Nederland.
Tot op de dag van vandaag geldt daar geen overgangsregeling: dieselvrachtwagens en -busjes zijn er simpelweg niet toegestaan. De uitbreiding van de zone in 2020 is uiteindelijk uitgesteld, omdat Den Haag wilde harmoniseren tussen grote steden. Daardoor loopt Rotterdam nu gelijk met het landelijke tijdspad, met uitzondering van de ’s Gravendijkwal.”
“Ook kregen we klanten met intrinsieke motivatie: bedrijven die zero-emissie als onderdeel van hun merk-dna beschouwen.”
Hoe ziet jullie klantenbestand eruit? Zijn het vooral bedrijven met een sterke duurzaamheidsambitie of juist partijen die nu door regelgeving in beweging komen?
“In het begin waren het vooral retailers, die zich voorbereidden op de impact van de zone. Toegang tot hun winkels en klanten in het centrum van Rotterdam, was cruciaal, dus zij startten direct met pilots en testtrajecten om op tijd voorbereid te zijn. Toen de zone in 2020 niet werd uitgebreid, kozen veel van deze partijen opnieuw voor diesel en investeerden in een vernieuwde dieselvloot, waarmee ze tot 2030 nog toegang hebben tot de stad.
Bouwlogistiek is te realiseren met de elektrische vloot.
Daarna verschoof de focus naar bouwlogistiek, met name via overheidsaanbestedingen. Overheden – zowel lokaal als landelijk – zetten actief in op duurzaam transport en waren ook bereid daarvoor meer te betalen. Zij zagen het, net als wij, als een andere dienst dan conventioneel transport. Ze namen bovendien hun rol als aanjager serieus, net zoals eerder gebeurde bij de verduurzaming van het openbaar vervoer. Ook kregen we klanten met een intrinsieke motivatie: bedrijven die zero-emissie als onderdeel van hun Merk-dna beschouwen. De laatste jaren zien we daarnaast een duidelijke push door de CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) vanuit Europa.”
“Het grootste misverstand is dat het nog niet mogelijk zou zijn om veel met zero-emissievervoer te doen, vanwege de technologische beperkingen”
Met welk bedrijf heb je de afgelopen jaren een succesvolle gezamenlijke groei doorgemaakt of waar ben je als bedrijf extra trots op?
“We zijn vooral trots op onze samenwerking met Vlot Logistics en HN Post & Zonen. Vlot is medeaandeelhouder van BREYTNER en met HN Post & Zonen hebben we een joint venture. Het is vrij ongebruikelijk in de transportwereld om zo intensief samen te werken met andere vervoerders, maar juist daardoor ontstaan er groei en kennisdeling. Dat is in deze markt onmisbaar. En het is ook gewoon ontzettend leuk om het samen te doen. Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.”
Op welke manier helpen jullie klanten bij het voldoen aan de CSRD-wetgeving? En kunnen jullie voorzien in de benodigde rapportages?
“We zijn een ‘core business’ zero-emissievervoerder. Daardoor is rapporteren vrij eenvoudig, zeker omdat we in negentig procent van de gevallen gespecialiseerd rijden. Dat maakt het voor onze klanten overzichtelijk en betrouwbaar.”
Wat is een veelvoorkomend misverstand over zero-emissie transport?
“Het grootste misverstand is dat het nog niet mogelijk zou zijn om veel met zero-emissievervoer te doen vanwege de technologische beperkingen. In werkelijkheid is er al heel veel mogelijk. Alleen vraagt het om een andere manier van denken en vooral om nauwere samenwerking tussen vervoerder en opdrachtgever.”
Van visie naar praktijk
Tijdens het Duurzaam Vervoer Inspiratie Event op 21 mei deelt BREYTNER uitgebreide praktijkervaringen met zero-emissie vrachtvervoer. Wil je erbij zijn? Als lid kun je je hieronder kosteloos aanmelden.
Duurzaam Vervoer Inspiratie Event
Van financiering van een duurzaam wagenpark tot de effecten van de invoering van de vrachtwagenheffing en het laden van een elektrisch wagenpark: alles komt aan bod tijdens de derde editie van het Duurzaam Vervoer Inspiratie event op woensdag 21 mei in Zoetermeer.
Vragen over vervoer?
Aguinaldo en zijn collega's helpen je graag verder