skipToContentskipToFooter

Voor goedgekeurde voertuigen wordt een 2-delig kentekenbewijs afgegeven. Voor bijzondere kentekens, zoals export-, GV- en tijdelijke kentekens worden niet altijd een tweedelig kentekenbewijs afgegeven.

Deel I bestaat uit:

  • het voertuigbewijs (deel Ia) met de technische gegevens van het voertuig
  • het tenaamstellingsbewijs (deel Ib) met de naam van de kentekenhouder

Deel II is nodig bij het overschrijven van het kentekenbewijs op een andere naam.

Kentekenbewijs tot 1 juni 2004

Tot 1 juni 2004 bestond het kentekenbewijs uit drie delen:

  • deel I met de voertuiggegevens
  • deel II met de gegevens van de houder van het kenteken
  • het overschrijvingsbewijs (tot 1 januari 1995: kopie deel III) dat nodig is bij het overschrijven van het kentekenbewijs op een andere naam

Welke aanhangwagen

Bij de technische gegevens in deel Ia van het kentekenbewijs van de auto is onder andere vermeld welk aanhangwagen- of opleggergewicht de auto mag trekken. Het kentekenbewijs van de auto vermeldt de totale massa van de geladen aanhangwagen en niet de toegestane maximummassa. Er mag dus gereden worden met een aanhangwagen of oplegger waarvan de toegestane maximummassa hoger is dan het kenteken van de trekkende auto aangeeft. Maar die aanhangwagen of oplegger mag niet volledig worden beladen. Het totale gewicht van de geladen aanhanger mag niet meer zijn dan op het kentekenbewijs van de trekkende auto is vermeld.

Het aanhangwagengewicht is beperkt tot 750 kg als op het kentekenbewijs van de trekkende auto geen aanhangwagengewicht is vermeld.

Controle onderweg

Bij controle onderweg moet u aan de controleur altijd de originele delen Ia en Ib van het kentekenbewijs van de auto en van een eventueel daaraan gekoppelde aanhangwagen of oplegger kunnen laten zien. Een kopie van deze delen van het kentekenbewijs volstaat officieel niet. Soms neemt de controleur wel genoegen met de kopie, maar hij is hiertoe niet verplicht.

Deel II moet u op het bedrijf bewaren. Het hoeft niet aanwezig te zijn in het voertuig.

Vermissing of diefstal van het kentekenbewijs

Bij vermissing of diefstal van het kentekenbewijs kunt u via de website van de RDW een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Daaraan zijn kosten verbonden. De kentekenplaten hoeven niet (meer) te worden aangepast.

Tijdelijke invordering kentekenbewijs

Controleurs kunnen het kentekenbewijs deel Ia tijdelijk innemen als een voertuig, bijvoorbeeld door een aanrijding of door een aanpassing, niet meer voldoet aan de wettelijke inrichtingseisen. Het kenteken wordt teruggegeven aan de houder als binnen vier weken blijkt dat het voertuig weer in overeenstemming met de wettelijke eisen is gebracht. Het kentekenbewijs wordt aan de RDW gezonden als het voertuig na deze periode niet aan de eisen voldoet.

Kentekenbewijs voor bijzondere kentekens

Kentekens uit de lettergroepen AA, CD, CDJ, BN, GN of GV bestaan uitsluitend uit de delen Ia en Ib. Het transitokentekenbewijs bestaat uit de delen Ia en Ib en is 14 dagen geldig in geheel Europa. Het kentekenbewijs voor weging en onderzoek is één dag geldig en bestaat uit deel I met de technische gegevens van het voertuig en de tenaamstelling. Het kentekenbewijs van een handelaarskenteken bestaat uitsluitend uit deel I met de tenaamstelling van de houder. Bij alle bijzondere kentekens ontbreekt deel II van het kentekenbewijs. Het kenteken kan daarom niet op een andere naam worden overgeschreven.

Vragen over vervoer?

Ricky en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer