05-02-2025
evofenedex brengt duurzaamheidswetgeving in kaart
eZoek de duurzaamheidswetten voor jouw waardeketen
De Europese Unie voert steeds meer wet- en regelgeving in om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs en andere duurzaamheidsambities te behalen. Dit maakt het lastig voor bedrijven om het overzicht te bewaren en te voldoen aan de wetten die hun waardeketen raken. Een handige overzichtsplaat biedt leden van evofenedex uitkomst.
evofenedex heeft voor haar leden een ‘praatplaat’ gemaakt om bedrijven de weg te wijzen door het doolhof van Europese duurzaamheidswetgeving. In het overzicht zijn de belangrijkste wetten opgenomen. Voor alle wetten in het ‘wetgevingshuis’ van evofenedex geldt dat bedrijven in hun eigen waardeketen informatie moeten ophalen en actie moeten ondernemen, direct of indirect.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een duidelijk voorbeeld. Deze richtlijn van de Europese Unie (EU) verplicht grote bedrijven de impact van hun keten op mens en milieu in kaart te brengen en daarover te rapporteren. Hiervoor zullen deze bedrijven hun toeleveranciers vragen data aan te leveren over de herkomst van producten. Denk bijvoorbeeld aan informatie over duurzaamheid van materialen, CO2-uitstoot, energieverbruik en arbeidsomstandigheden. Zo kunnen ook kleinere bedrijven indirect met Europese wetten te maken krijgen.
Dit zet mkb-bedrijven onder druk om transparanter en duurzamer te worden. Maar door als mkb’er vroeg in te spelen op duurzaamheidsnormen, kun je je ook onderscheiden in de markt en word je aantrekkelijker voor klanten. Bovendien vragen financiers, overheid en banken steeds meer duurzaamheidsdata om in aanmerking te komen voor hun diensten.
Ook productgerelateerde Europese duurzaamheidswetgeving, zoals voor het tegengaan van ontbossing of het verbod op gedwongen arbeid, raakt vrijwel elk bedrijf – groot en klein – op een of andere manier als het handelt in producten die onder de reikwijdte van een wet vallen.
Uit de Klimaatbarometer 2024 van EY blijkt dat 50 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven zowel een transitieplan heeft geformuleerd als openbaar heeft gemaakt. Deze score is hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 41 procent en kan volgens EY worden toegeschreven aan de strengere transparantie-eisen van de EU. Bijvoorbeeld door de CSRD en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive. Maar ondanks dat Nederland op dit vlak vooruitgang boekt, moeten bedrijven sneller en effectiever transitieplannen ontwikkelen om de impact van klimaatverandering te verminderen, meent EY. “Een meerderheid van de bedrijven heeft daarvoor nog geen volledig operationeel plan.”
“De meeste ondernemers onderschrijven de Europese duurzaamheidsambities en zijn ook voor wetgeving om een helder kader en gelijk speelveld te creëren”, duidt Elmar Otten, senior beleidsadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex. “Dat neemt niet weg dat er inmiddels zo veel wetgeving bestaat dat de regeldruk flink is toegenomen. Ondernemen in de EU is er niet eenvoudiger op geworden. Voor sommige bedrijven is dat een reden om meer buiten de EU te investeren. Een keer flink de bezem door alle wetten halen is hoognodig.”
“Een keer flink de bezem door alle wetten halen is hoognodig”
Senior beleidsadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex.
De meeste wetten op de overzichtsplaat van evofenedex zijn van de EU, maar er staan ook wetten op uit enkele buurlanden, zoals de Duitse Lieferkettengesetz en de Franse Loi sur le devoir de vigilance des multinationales, en wetten uit de Verenigde Staten. Dit laatste land heeft diverse wetten ingevoerd waarmee ook bedrijven uit de EU te maken kunnen krijgen. Zoals de in 2022 in werking getreden Uyghur Forced Labor Prevention Act. Hiermee verbieden de VS het importeren van goederen uit de West-Chinese regio Xinjiang, omdat die volgens de Amerikanen met dwangarbeid worden gemaakt. Deze wet heeft ook gevolgen voor Europese bedrijven. Wanneer die voor de productie van bijvoorbeeld een machine onderdelen gebruiken die uit Xinjiang komen en die machine naar de VS willen exporteren, valt deze machine onder het importverbod.
Doorklikken
Zeker als we ook kijken naar wet- en regelgeving van buiten de EU, is het aantal regels enorm toegenomen. De praatplaat biedt bedrijven een goed startpunt om uit te zoeken welke wetten voor ze gelden. Leden van evofenedex kunnen gratis het uitgebreide interactieve overzicht aanvragen, waarbij ze bij elke wet kunnen doorklikken naar meer informatie. Niet-leden kunnen een basisversie downloaden van onze website.
Zodra je op een wet klikt, wordt duidelijk wat het doel ervan is, op welke producten of diensten de wet gericht is en welke bedrijven er vanaf welke datum aan moeten voldoen. Hoe je aan een wet moet voldoen, staat op de website van evofenedex. Bijvoorbeeld hoe je de drie verplichte stappen van het due diligence-proces voor de Europese ontbossingsverordening EUDR moet doorlopen. Bij nieuwe ontwikkelingen op wetgevingsgebied actualiseren we de informatie.
Wetgevingshuis Duurzaamheid Waardeketen
evofenedex heeft een ‘overzichtspraatplaat’ gemaakt met duurzaamheidswetgeving voor de waardeketen. Het handige overzicht is exclusief voor leden te downloaden.
Willemijn Gwanmesia