skipToContentskipToFooter

Nieuwe wetgeving brengt uitdagingen en verplichtingen met zich mee

30-10-2023 Ondernemers hebben tot 30 december 2024 de tijd te voldoen aan de verplichtingen van de EU-Verordening inzake ontbossingsvrije producten. Hoewel zij de bedoeling van de verordening ondersteunen, maken de industrie en ngo's zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe regelgeving. Tijdens het door de European Shippers’ Council (ESC) georganiseerde webinar komen de verschillende zienswijzen samen. 

De EU-Verordening inzake ontbossingsvrije producten (EUDR) bevat veeleisende regels om wereldwijd een einde te maken aan ontbossing en bosdegradatie. De nieuwe wetgeving richt zich op bedrijven die handelen in cacao, palmolie, rundvlees, soja, koffie, rubber (en afgeleide producten, zoals leer, chocolade, banden of meubels). Deze ondernemers moeten ervoor zorgen dat hun geïmporteerde of geëxporteerde goederen niet afkomstig zijn van recentelijk ontbost land of hebben bijgedragen aan bosdegradatie.

De verordening is sinds juni van kracht en de belangrijkste verplichtingen gelden vanaf 30 december 2024. Ondernemers riskeren aanzienlijke sancties indien blijkt dat ze de regels niet opvolgen.

Gevolgen

Hoewel zij de bedoeling van de verordening ondersteunen, maken de industrie en ngo's zich zorgen over de gevolgen van de verordening. Vragen die leven:

  • Welke impact zal de bedoelde regelgeving hebben op de duurzaamheid?
  • Hoe kan worden gegarandeerd dat de eisen die de verordening stelt de efficiëntie van bedrijfsprocessen niet belemmeren?
  • Hoe een geharmoniseerde implementatie van de verordening te garanderen?
  • Hoe kunnen handelsverstoringen en negatieve economische gevolgen worden vermeden?

Webinar

Tijdens het door de ESC op 3 november georganiseerde webinar wordt ingegaan op bovengenoemde vraagstukken. Tot de sprekers behoren vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, ngo's en beleidsmakers.

Voor meer informatie en aanmelden lees de uitnodiging