Welke afspraken wil jij terugzien in handelsakkoorden?
Leestijd: 1 minuut
Ministerie van Buitenlandse Zaken roept ondernemers op hun wensen te delen
12-05-2025 Het ministerie van Buitenlandse Zaken zorgt ervoor dat het Nederlandse belang goed naar voren komt bij het sluiten van handelsakkoorden. Om hiervan een helder beeld te vormen, vraagt het ministerie Nederlandse bedrijven hun prioriteiten, wensen, zorgen en vragen kenbaar te maken. Concreet gaat het om Indonesië, Maleisië, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten.
De Europese Commissie onderhandelt, mede namens Nederland, met verschillende landen over handelsakkoorden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zorgt ervoor dat het Nederlandse belang goed naar voren komt bij de onderhandelingsinzet. Om hiervan een helder beeld te vormen, vraagt het ministerie Nederlandse ondernemers hun prioriteiten, wensen, zorgen en vragen kenbaar te maken. Het ministerie hoort graag van bedrijven welke afspraken zij terug willen zien in handelsakkoorden tussen de Europese Unie en Indonesië, Maleisië, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. De oproep is specifiek gericht op ondernemersbelangen ten aanzien van de volgende onderwerpen:
- Handelsbarrières. Het ministerie hoort graag welke belemmeringen ondernemers ervaren bij de handel met de bovengenoemde landen. Denk daarbij aan import- of exportbeperkingen, excessieve documentatievereisten bij douaneprocedures, tegenstrijdige regels op nationaal en subnationaal niveau, gebrekkige bescherming van intellectueel eigendom, ingewikkelde etiketteringseisen en andere regels of procedures die de handel bemoeilijken.
- Diensten. Handelt jouw bedrijf in diensten met één van de genoemde landen? Dan hoort het ministerie graag in welke sector je opereert, met welke uitdagingen je wordt geconfronteerd en waar je mogelijkheden ziet voor verbeterde markttoegang.
- Goederen. Wie handelt in goederen heeft te maken met tarieven. Het ministerie hoort graag van bedrijven voor welke sectoren of producten ze van lagere heffingen kunnen profiteren. Ook wanneer je grote schommelingen in tarieven ervaart, is dit waardevolle informatie.
- Aanbestedingen. Als je meedingt naar aanbestedingen, is het ministerie benieuwd naar de sector waarin je opereert en jouw ervaringen met bijvoorbeeld discriminatie, locatiegebonden eisen of verschillende vereisten van (sub)nationale overheden.
- Handel en Duurzame Ontwikkeling. Ten slotte is het ministerie benieuwd of ondernemers op het gebied van duurzame ontwikkeling nog aandachtspunten hebben. In handelsakkoorden worden hierover immers vaak afspraken gemaakt die overheden binden aan de naleving van regels op het gebied van arbeidsrechten, milieu en klimaat.
Uiterlijk 16 mei reageren
Heb jij voor een of meer van de bovengenoemde punten informatie voor ons? Schroom dan niet deze uiterlijk vrijdag 16 mei te delen door te mailen naar [email protected] onder vermelding van ‘Consultatie handelsakkoorden’. De informatie die je met ons deelt, wordt altijd vertrouwelijk behandeld en geanonimiseerd gedeeld met de Europese Commissie.
Meer informatie
EU-handelsakkoorden: Handelsakkoorden: een overzicht | RVO.nl
Invoer- en uitvoervereisten, tarieven en handelsbelemmeringen: Welcome to Access2Markets to Market Access Database users | Access2Markets
De totstandkoming van handelsakkoorden: Proces handelsverdragen Europese Unie | Handelsverdragen | Rijksoverheid.nl
Gerelateerde nieuwsberichten
3,3 miljard aan staal- en aluminiumproducten geraakt door Amerikaanse invoerheffingen
1 mei 2025
evofenedex roept Tweede Kamer op Omnibuspakket te steunen
23 april 2025
Extra geld voor handelsbeleid, maar bezuinigingen raken ambassades
23 april 2025
Trends in Export: groei lijkt niet langer vanzelfsprekend
10 april 2025
Bedrijven kunnen handelsbelemmeringen buiten EU weer melden
28 februari 2025
Invest International versterkt samenwerking met Indonesië
4 februari 2025
Trump dreigt ‘zeer snel’ ook met importheffingen voor EU te komen
3 februari 2025
Subsidieprogramma binnenkort open voor IMVO
31 januari 2025
Ondernemers kiezen Stockholm en Toronto als beste buitenlandse posten
30 januari 2025