evofenedex roept Tweede Kamer op Omnibuspakket te steunen
Leestijd: 2 minuten
Realiseren duurzaamheidsambities blijft onverminderd belangrijk
23-04-2025 evofenedex heeft vandaag in de Tweede Kamer een oproep gedaan het Omnibuspakket te steunen als eerste stap richting minder regeldruk voor ondernemers. Tegelijkertijd riep de ondernemersvereniging de Kamerleden op zich onverminderd in te blijven zetten voor het realiseren van de Europese en Nederlandse duurzaamheidsambities.
“Wij vragen u het kabinet te steunen in het omarmen van het Omnibuspakket. Maar verlies het bredere doel niet uit het oog. Duurzaam ondernemen is geen last, maar een kans. Voor toegang tot kritieke grondstoffen, voor samenwerking in opkomende markten én als onderscheidend vermogen van het Europese bedrijfsleven. Daarom: steun dit pakket als stap naar minder regeldruk, maar blijf werken aan het realiseren van de Europese duurzaamheidsambities.” Senior beleidsadviseur Elmar Otten van evofenedex deed deze oproep vandaag aan de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek van de vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp.
Rapporteren soms doel op zich
Met het Omnibuspakket wil de Europese Commissie de regeldruk van ketenduurzaamheidswetten voor ondernemers verminderen. In de praktijk gaat het om de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) en de Taxonomy.
evofenedex heeft de duurzaamheidsdoelen van deze wet- en regelgeving altijd gesteund. Otten: “Onze leden onderschrijven het belang van ketenduurzaamheid, maar ervaren de wetgeving als versnipperd, complex en administratief zwaar. Rapporteren wordt soms een doel op zich. Dit kost tijd, geld en capaciteit, zaken die zeker in het mkb niet zomaar voorhanden zijn.”
Meer duidelijkheid en minder lasten
Het Omnibuspakket is volgens Otten dan ook een stap vooruit. “Het pakket brengt verschillende Europese duurzaamheidsregels beter met elkaar in lijn, wat zorgt voor meer duidelijkheid en minder lasten voor ondernemers. Bij de CSRD wordt het aantal verplichte rapportagepunten beperkt, inclusief een begrenzing van het uitvragen van informatie bij mkb-leveranciers. De CSDDD wordt meer risicogebaseerd en combineert een algemene ketenanalyse met gerichte diepgaande onderzoeken. En kleine importeurs vallen buiten CBAM-verplichtingen. Deze vereenvoudigingen zorgen voor ruimte om te werken aan échte impact in de handelsketens om misstanden aan te pakken en positieve impact voor mens en milieu te realiseren.”
Grip en wendbaarheid verhogen
Het verlichten van de regeldruk mag echter niet leiden tot het verwateren van de Europese ambities en het afzwakken van de gemeenschappelijke agenda op het gebied van duurzaam ondernemen. Hiervoor is Europese wetgeving nodig om een breed gedragen gelijk speelveld te creëren, waarin alle bedrijven, ongeacht de lidstaat waar ze gevestigd zijn, onder vergelijkbare voorwaarden opereren. Dit voorkomt concurrentievervalsing en versnippering en versterkt de mondiale positionering.
“Besef ook dat opkomende markten steeds belangrijker zijn voor onze export én voor de toegang tot kritieke grondstoffen. Dit raakt direct aan onze strategische autonomie. Door keteninzicht verhogen bedrijven hun grip en wendbaarheid. Veel ondernemers geven aan dat dit hun veerkracht vergroot heeft, ook buiten compliance om”, zegt Otten.
Duurzaam ondernemen als USP
Otten benadrukt dat het terugdringen van regeldruk ten goede komt aan de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. “Duurzaam ondernemen is steeds meer een unique sellingpoint dat Nederland en de Europese Unie niet zomaar moeten opgeven. Zeker nu ondernemers in de huidige geopolitieke storm alle zeilen moeten bijzetten om nog goede resultaten neer te kunnen zetten en de Nederlandse economie van inkomsten te voorzien. Zonder een sterke economie is een sterke duurzaamheidsagenda lastiger te realiseren. Daarom onze oproep aan de Tweede Kamerleden om het kabinet op te roepen het Omnibuspakket te steunen als stap richting minder regeldruk, maar ook om zich onverminderd in te blijven zetten voor het verwezenlijken van de Europese en Nederlandse duurzaamheidsambities.”
Vragen over circulair ondernemen?
Elmar helpt je graag verder
Gerelateerde nieuwsberichten
Trends in Export: groei lijkt niet langer vanzelfsprekend
10 april 2025
Nederland grootste EU-importeur van goederen uit Mercosur-landen
28 maart 2025
ING: impact autoheffingen VS op Nederland 230 miljoen euro
28 maart 2025
CPB: VS importeren meer goederen
25 maart 2025
Europees actieplan staal en metalen heeft grote gevolgen voor handel en logistiek
24 maart 2025
Brussel stelt importheffingen op Amerikaanse producten uit tot medio april
21 maart 2025
Trends in Export 2025: van instinct naar inzicht
20 maart 2025
Data zijn de sleutel voor trade-compliance
17 maart 2025
Nederlandse goederenexport groeit met ruim 5 procent in januari
17 maart 2025