skipToContentskipToFooter

Specifiekere goederenomschrijving voor binnenkomende luchtvrachtzendingen

12-01-2023 Vanaf 1 maart 2023 geldt het Import Control System 2 (ICS2) ook voor luchtvracht. Met ICS2 verzamelen de douaneautoriteiten van de Europese Unie (EU) gegevens van binnenkomende goederen, voorafgaand aan de aankomst daarvan in de EU. Het doel hiervan is een beter inzicht te krijgen in zendingen met een verhoogd risico (zoals gevaarlijke stoffen of dualusegoederen) om op tijd in te kunnen grijpen.

Het nieuwe Import Control System 2 wordt gefaseerd ingevoerd. Sinds maart 2021 worden poststukken en expreszendingen al in ICS2 aangegeven. Vanaf 1 maart 2023 volgt luchtvracht en op 1 maart 2024 zijn zee-, weg- en spoorvervoer aan de beurt. De douaneautoriteiten streven met de invoering van ICS2 naar het eerder verkrijgen van meer en betere gegevens, net als straks bij het Douaneaangiften Management Systeem (DMS).

Goederenomschrijving wijzigt

Een belangrijke wijziging ten opzichte van de huidige situatie is een gedetailleerdere goederenomschrijving. Zaken als ‘parts’, ‘service items’ of ‘batteries’ worden in ICS2 niet meer geaccepteerd omdat deze omschrijvingen te algemeen van aard zijn. Om richting te kunnen geven aan de nieuwe eis, heeft de Europese Commissie een document opgesteld. Hierin staat welke omschrijvingen wel en niet worden toegelaten in de aangifte.

Voor iedereen

Iedereen die betrokken is bij afhandeling, verzending en transport via luchtvracht, zal (in)direct te maken krijgen met ICS2. Voor verladers is het zaak met hun vervoerders of douaneagenten te bepalen of documenten en processen moeten worden aangepast. Zorg daarom dat je jouw artikelgegevens hebt geverifieerd met je douanevertegenwoordiger. Doe je zelf aangifte voor binnenkomende luchtvrachten? Kijk dan op de website van de Douane en neem contact op met je softwareleverancier.