skipToContentskipToFooter

ICC Incoterms® 2020 | overzicht van de belangrijkste wijzigingen

03-10-2019 De voorlichtingsbijeenkomsten Incoterms® 2020 van de ICC Nederland en evofenedex hebben inmiddels plaatsgevonden. Op 1 januari 2020 treedt de nieuwe versie van deze wereldwijd erkende leveringsvoorwaarden voor de koop van goederen in werking. Hoog tijd dus om je voor te bereiden. Wat zijn de wijzigingen en hoe bereid je je voor?

Dit zijn de wijzigingen voor ICC Incoterms® 2020:

 • De ICC Incoterms® 2020 voorzien in een aantoonbare behoefte in de markt voor on-board bills of lading bij de Free Carrier (FCA) Incoterms®-regel. Deze wijziging is met name bij de banken zeer gewenst in het geval van betaling onder een L/C.
 • De ICC Incoterms® 2020 voorzien in verschillende niveaus van verzekeringsdekking onder de Cost Insurance and Freight (CIF) en Carriage and Insurance Paid To (CIP) regels. Zo dient de verkoper bij CIP een verzekering met hogere dekkingsgraad (Institute Cargo Clauses A) overeen te komen. Partijen kunnen wel apart overeenkomen een beperktere dekking te hanteren.
 • In de ICC Incoterms® 2020 wordt rekening gehouden met vervoer van goederen met eigen vervoermiddelen bij FCA, Delivery at Place (DAP), Delivery at Place Unloaded (DPU), and Delivered Duty Paid (DDP).
 • De drieletterafkorting voor Delivered at Terminal (DAT) is gewijzigd in DPU. Dit is vooral gedaan om nadrukkelijker aan te kunnen geven dat de plaats van bestemming iedere plaats kan zijn en niet alleen een terminal. Voorwaarde aan het gebruik van deze Incoterms®-conditie is wel dat het een plaats is waar de goederen gelost kunnen worden, aangezien het lossen een verplichting van de verkoper is.
 • In de ICC Incoterms® 2020 zijn aan veiligheid gerelateerde vereisten opgenomen bij de verplichtingen omtrent vervoer en de kosten.

Voorbereiding op ICC Incoterms® 2020

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 70 procent van de gebruikers van de ICC Incoterms® 2020 nog steeds problemen ervaart met het toepassen en het gebruik ervan. En dan komen er nu ook nog eens veranderingen bovenop. Hoe staat het met kennis van ICC Incoterms® 2020 binnen jouw organisatie en ben jij al 2020-proof?

 • Het advies van evofenedex is de nieuwe ICC Incoterms® 2020 aan te grijpen om het hele Incoterms®-gebruik onder de loep te nemen.
 • Bekijk welke ICC Incoterms® 2020 je af hebt gesproken met leveranciers en klanten en of deze nog steeds het beste passen.
 • Check documenten, waaronder contracten met leveranciers en klanten, en algemene voorwaarden.
 • Welke afdelingen zouden kennis moeten hebben van (de nieuwe) ICC Incoterms® 2020?
 • Welke collega’s hebben onvoldoende kennis van ICC Incoterms® 2020 en hebben behoefte aan bijscholing?
 • Besluit in welke vorm dit gaat gebeuren. Neemt een ervaren collega dit op zich? Of haal je een expert in huis die in één middag het hele bedrijf van kennis voorziet?

Ledenservice

Twijfel je nog over de juiste aanpak? Onze ledenadviseurs behandelen dagelijks vraagstukken over het toepassen van ICC Incoterms® 2020. Heb je zelf een vraag, bel ons op: 079 3467 346 of mail ons.