skipToContentskipToFooter

Levering van fabriek naar installateurs kost tijd

22-08-2023 Nieuw geregistreerde voertuigen voor goederen- en personenvervoer moeten vanaf maandag 21 augustus beschikken over de smart tacho 2. De internationale wegvervoersorganisatie IRU heeft de Europese Commissie om uitstel gevraagd tot eind 2023.

Door de enorme vertraging in de levering van de smart tacho 2 kunnen nieuwe voertuigen niet uitgerust worden met de smart tacho 2. Continental en Stoneridge zijn op dit moment de leveranciers van de smart tacho 2. Stoneridge heeft afgelopen week pas de typegoedkeuring voor hun smart tacho 2 ontvangen.

Tijd nodig

Het proces van levering van fabriek naar installateurs kost tijd. De IRU verwacht voor 20.000 tot 40.000 voertuigen een vertraging in levering van een smart tacho 2. Deze vertraging leidt tot het niet kunnen inzetten van voertuigen voor het transport van goederen en personen. IRU stelt dat er tijd nodig is tot eind 2023 om dit op te vangen.

Lidstaten nemen tijdelijke maatregelen

Diverse Europese landen (waaronder Nederland) hebben maatregelen genomen om voertuigen toch met een smart tacho versie 1 uit te kunnen rusten. Voor internationaal vervoer gelden de Europese regels voor het goederen- en personenvervoer vanuit het Mobility Package en staat de datum van 21 augustus 2023 voor de invoering van de smart tacho 2.

IRU roept op tot gedoogperiode

De IRU stelt daarom voor dat de smart tacho 1 (G2V1) nog geïnstalleerd mag worden tot eind 2023 in voertuigen geregistreerd na 21 augustus, en dat de controlerende instanties van alle landen hiervoor geen boetes opleggen bij grensoverschrijdend vervoer. Voor het einde van de gedoogperiode, eind 2023, zou de geïnstalleerde smart tacho 1 vervangen moeten worden door een smart tacho 2, op kosten van de leveranciers van de smart tacho 2.

De IRU heeft de Europese Commissie opgeroepen dit voorstel te ondersteunen. evofenedex volgt de ontwikkelingen nauwgezet.

Voordelen smart tacho 2

Het grote voordeel van de smart tacho 2 is dat grensovergangen automatisch geregistreerd worden en uitlezen op afstand mogelijk is. Hierdoor kan een voorselectie gemaakt worden en kan het aantal wegcontroles teruggebracht worden. Daarnaast beschikt de smart tacho 2 over een aantal nieuwe functionaliteiten en beveiligingen.

De smart tacho 2 van VDO (de VDO 4.1) is herkenbaar aan het bluetooth teken rechtsboven op het scherm en de Stoneridge (8.1 (rev B)) smart tacho 2 is herkenbaar aan de voorzijde.