skipToContentskipToFooter

Trafic, Estafette en Goelette medio 2026 leverbaar

08-05-2025 Er komen volgend jaar drie nieuwe, volledig elektrisch aangedreven bestelauto’s van Renault op de markt. Ze hebben vertrouwde namen als Trafic, Estafette en Goelette, verschillen uiterlijk enorm maar hebben dezelfde basis.

De drie nieuwkomers zijn zogenoemde SDV’s. Die afkorting staat voor Software Defined Vehicles en de auto’s zijn ontwikkeld door Ampere, een in 2023 door Renault opgericht softwarebedrijf dat elektrische auto’s ontwerpt met behulp van de modernste technieken. Het leverde een compleet nieuw platform op, door Renault treffend omschreven als een ‘volledig elektrisch skateboard’. Bodem en onderstel zijn inderdaad opvallend vlak en herbergen zowel de batterijpakketten als de elektromotor, welke laatste de achterwielen aandrijft.

Franse motoren

Renault presenteerde het nieuwe trio in het eigen, secuur afgesloten Technology Centre in Guyancourt, onder de rook van Parijs. In het begeleidende persbericht meldt Renault dat de elektromotor ‘in Europa’ is ontwikkeld, maar even doorvragen bij Heinz-Joachim Löw, de hoogste baas van Renault Bedrijfsauto’s, leert dat het om Franse motoren gaat. “We hebben ze zelf ontwikkeld, maar dat ‘in Europa’ is vooral om te benadrukken dat het geen Chinese motoren zijn”, glimlacht Löw. Hij is trots op het feit dat Renault, zonder samenwerking met een andere fabrikant, kans ziet zelf elektrische modellen te ontwikkelen. De drie nieuwe Renaults heeft uit het verleden bekende namen: Trafic, Estafette en Goelette.

Heinz-Joachim Löw, de hoogste baas van Renault Bedrijfsauto’s.

Heinz-Joachim Löw 3.jpg

Parkeergarages

De Trafic lijkt van de drie nog het meest op een bestaande bestelauto; hij komt op de markt naast het huidige, diesel-aangedreven model en komt er in twee versies: de L1 met 5,1 kubieke meter laadruimte en een veertig centimeter langere L2 die 5,8 kuub lading kan meenemen. Laadvermogen is 1,2 ton. Omdat de hoogte onder de twee meter blijft, kan de Trafic E-Tech in vrijwel alle parkeergarages terecht. De Goelette is wat speelser vormgegeven; het is een pick-up model waarop verschillende laadboxen kunnen worden aangebracht. De grootste daarvan kan 10 kubieke meter verstouwen. De Goelette komt er ook met dubbele cabine en kan dan zes personen meenemen, terwijl er ook nog laadruimte overblijft.

Draaicirkel

De Estafette is de grootste van het stel. Hij is met 2,6 meter imposant hoog en dat heeft als belangrijk voordeel dat chauffeurs tot 1,90 meter er rechtop in kunnen staan. Handig bij ‘last mile delivery’, waarvoor de Estafette dan ook vooral is bedoeld. Dat de auto gericht is op pakketbezorging wordt ook duidelijk uit de schuifdeur tussen de cabine en de laadruimte. De chauffeur stapt pas uit als hij het juiste pakketje heeft gepakt. Omdat de voorwielen alleen maar hoeven te sturen heeft de grote bus een opvallend kleine draaicirkel, van slechts 10,3 meter. Dat is vergelijkbaar met de compacte Clio.

Connected

Dankzij een centraal geplaatste computer zijn de nieuwe Renaults op vrijwel alle niveaus connected, desgewenst ook met de eigen systemen (wagenparkbeheer, onderhoud, navigatie) van de klant. Het boordnet van 800 volt garandeert snelle laadtijden en de elektromotor levert 150 kW vermogen. Afhankelijk van het accupakket en in zekere zin de belading komen de Renaults daarmee 350 of 450 kilometer ver. Medio 2026 worden de nieuwe elektrische bestelauto’s op de makt verwacht.