skipToContentskipToFooter

Portbase lanceert nieuw community-systeem voor efficiënter goederenverkeer

17-06-2024  Portbase heeft een nieuw community-systeem gelanceerd waarmee goederenverkeer tussen terminals in de haven van Rotterdam realtime te volgen is. Het systeem betekent ook een administratieve lastenverlichting voor alle betrokkenen in de haven. 

Portbase heeft het nieuwe community-systeem op 15 juni gelanceerd. De bestaande ‘Ruimte voor Tijdelijke Opslag’ (RTO)-administraties van individuele terminals wordt daarmee stapsgewijs gecentraliseerd. Portbase is de organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor de digitale haveninfrastructuur.

Hoe werkt het?

Met een zogeheten RTO-vergunning kunnen goederen in containers die de Europese Unie via zee binnenkomen voor 90 dagen worden opgeslagen op een terminal in afwachting van een nadere douanebestemming. Alle terminals werkten tot nu toe met een eigen RTO-administratie om het binnenkomen en uitgaan van goederen te registreren. De havenbrede RTO, die Portbase samen met de terminals, Douane en andere betrokkenen heeft opgezet, brengt daar verandering in. Terminals verwerken hun gegevens niet meer in een eigen RTO-administratie, maar in de havenbrede RTO.

Centrale administratie

Portbase zorgt dat via haar Port Community System (PCS) de ingevoerde data beschikbaar komen voor de mensen die ermee werken. Daarnaast zorgt Portbase dat hergebruik van gedeelde data uit het PCS mogelijk is. Op deze manier ontstaat er een centrale administratie voor bedrijfsleven en overheid.

Administratieve lastenverlichting

De havenbrede RTO betekent een administratieve lastenverlichting voor alle betrokkenen en realtime toezicht en handhaving voor de Douane. Het is de eerste stap in het grotere programma Cargo Tracking System, waarin terminals, cargadoors, Douane en Portbase samenwerken om het realtime volgen van goederen tussen terminals mogelijk te maken.

CEO Iwan van der Wolf van Portbase: “Als spil in de haven zijn we er om dit soort overstijgende oplossingen samen met onze community te realiseren. Via ons systeem werken de verschillende spelers in de haven al meer dan 20 jaar samen. De havenbrede RTO brengt die samenwerking een stap verder en helpt alle betrokkenen om efficiënter en veiliger te werken.”

Samenwerking met Douane

De Douane is een van de partijen die betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de havenbrede RTO. Samen met de terminals en Portbase keek de Douane naar mogelijkheden binnen de wetgeving voor een havenbrede oplossing. Volgens de Douane gaat de RTO haar ook inzicht geven in ladingstromen over terminals heen. “Dit is de opmaat naar de wens van het bedrijfsleven om papierloos te kunnen overbrengen tussen RTO’s. Als Douane helpen wij dit graag mogelijk te maken.“

Stapsgewijs invoeren

De implementatie van het nieuwe communy-systeem gebeurt eerst bij Hutchison Ports ECT Euromax. Daarna volgen stapsgewijs andere containerterminals in de Rotterdamse haven.