Ontheffing rijbewijs C voor zware bestelauto’s tot 4250 kg definitief
Leestijd: 2 minuten
Raad van State heeft het ontwerpbesluit zonder opmerkingen goedgekeurd
10-04-2025 Goed nieuws voor ondernemers die willen verduurzamen en overstappen op een duurzame bestelauto. De Raad van State heeft geen opmerkingen bij het ontwerpbesluit voor de Vrijstellingsregeling C-rijbewijs. Dat betekent dat, na eerdere instemming van de Tweede en Eerste Kamer, niets meer in de weg staat om de nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) vanaf 1 juli 2025 in te laten gaan.
Hierdoor mogen bestuurders met een B-rijbewijs zwaardere elektrische of op alternatieve brandstof aangedreven bestelauto’s tot 4250 kg besturen. Een flinke stap vooruit voor ondernemers die willen verduurzamen.
De nieuwe wetgeving is het resultaat van jarenlange inzet vanuit de sector, succesvolle proefprojecten en lobbywerk, onder andere door evofenedex. Dankzij deze wetgeving komt er eindelijk een structurele oplossing die ondernemers de ruimte biedt om hun wagenpark te verduurzamen, zonder dat je daarvoor je C (of C1)-rijbewijs hoeft te halen.
Dit is uniek, omdat er in Brussel momenteel nog gewerkt wordt aan de vierde rijbewijsrichtlijn. Wachten was geen optie, omdat er in Nederland al enkele honderden van dit type voertuigen rondrijden. Voor veel bedrijven zijn elektrische bestelauto's alleen interessant als ze over hetzelfde laadvermogen beschikken als de huidige diesel-bestelauto’s.
Wat betekent dit voor ondernemers
Na publicatie in de Staatscourant mag elke ondernemer vanaf 1 juli 2025 gebruikmaken van zwaardere bestelauto’s tot 4250 kg die bestuurd worden door chauffeurs met een B-rijbewijs. Wel gelden er aanvullende eisen, die door de diverse ondernemersorganisaties zijn overeengekomen in een convenant:
- Het voertuig is een nul-emissie bestelauto (Zero Emission) óf rijdt op een alternatieve brandstof (zoals CNG, LNG of LPG);
- Het voertuig heeft een toegestane maximale massa vanaf 3500 kg, maar niet meer dan 4250 kg;
- De bestuurder beschikt al tenminste twee jaar over een B-rijbewijs, en heeft een aanvullende verkeersveiligheidscursus gevolgd van tenminste vijf uur (theorie en praktijk);
- Een aanhanger voortbewegen is niet toegestaan;
- Het voertuig is uitgerust als N2-voertuig, en heeft een snelheidsbegrenzer.
Voor elektrische (nul-emissie) voertuigen geldt een vrijstelling van de tachograafplicht, mits het voertuig binnen een straal van 100 km van de standplaats rijdt, en de chauffeur wel middels een boordcomputer zijn gewerkte uren bijhoudt.
Let op de juridische gevolgen
Houd er wel rekening mee dat de zware bestelauto in de N2-categorie blijft vallen, het blijft officieel een vrachtauto. In de -verplichte- cursus wordt daaraan ook veel aandacht besteed. Er gelden specifieke verkeersregels en er zijn gevolgen voor de uitrusting - zoals een snelheidsbegrenzer - en voor de verzekering, apk en wegenbelasting. De verkeersborden C7 en C7b (inrijverbod voor vrachtauto's) blijven vooralsnog van toepassing op dit type voertuig.
Vrachtwagenheffing en vrijstelling
Vanaf medio 2026 gaan alle vrachtauto's met een toegestane maximum massa (TMM) vanaf 3500 kg vrachtwagenheffing betalen voor het gebruik van vrijwel alle autosnelwegen en op een aantal provinciale en gemeentelijke hoofdwegen. Goed nieuws voor ondernemers die dit type voertuig overwegen: voor de nul-emissie bestelauto tot 4250 kg is een vrijstelling van toepassing voor de vrachtwagenheffing.
Tachograafplicht-vrijstelling
Voor de vrijstelling van de tachograafplicht geldt wel de verplichting om gewerkte uren bij te houden via een boordcomputer die is gekoppeld aan de urenadministratie. Deze vrijstelling wordt over een jaar geëvalueerd. Meer informatie over de tachograafplicht en -vrijstellingen vind je op onze website. Ook vind je meer informatie over de regels rondom de tachograaf in bestelauto’s die internationaal rijden per 1 januari 2026.
Veiligheidscursus
De verplichte veiligheidscursus van minimaal vijf uur mag zowel intern door de onderneming georganiseerd worden als via een gespecialiseerde opleider. Het leerplan is beschikbaar via het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Meer informatie over het convenant en de AMvB lees je op de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Heb je vragen, neem dan contact op met onze ledenservice.
Vragen over vervoer?
Jan en zijn collega's helpen je graag verder
Gerelateerde nieuwsberichten
Trends in Export: groei lijkt niet langer vanzelfsprekend
10 april 2025
Nederlandse Emissieautoriteit sorteert voor op versoepeling CBAM
10 april 2025
Wereldwijde opluchting na opschorten importheffingen door Trump
10 april 2025
evofenedex pleit voor behoud scheepvaart op kanaal Almelo-De Haandrik
9 april 2025
Julianakanaal open voor beroepsvaart vanaf 11 april
9 april 2025
Herinrichting Hofplein in Rotterdam levert verkeershinder op
9 april 2025
Rijverboden op Goede Vrijdag en Pasen
7 april 2025
DAF introduceert MX-13-motor voor biodiesel
7 april 2025
MKB Ondernemersfestival op 5 juni in Zwolle
7 april 2025