skipToContentskipToFooter

Uitzondering helpt bedrijven met duurzame transitie

20-03-2024 Ook bakwagens uit de categorie N2 of N3 met een maximum totaalgewicht van meer dan 3500 kilo, een Datum Eerste Toelating (DET) van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019 én emissieklasse Euro 6 krijgen automatisch een ontheffing voor de zero emissie-zones die gemeenten gaan invoeren. Deze ontheffing gaat dan 3 jaar gelden, tot 1 januari 2028.

Gemeenten en brancheverenigingen, waaronder ondernemersvereniging evofenedex, hebben gezamenlijk besloten om éénmalig de toegangsregels voor bakwagens tot de ZE-zones aan te passen. Aanleiding hiervoor zijn gesprekken met ondernemers, logistiek adviseurs en de inspraakacties op verkeersbesluiten bij diverse gemeenten. Uit deze gesprekken is gebleken dat de (financiële) haalbaarheid van het vervangen van de bakwagens in het gedrang zou komen.

Door de aanpassing kunnen voertuigen die aan de genoemde voorwaarden voldoen drie jaar langer de zones betreden dan eerder werd voorgesteld. Ondernemers hebben hierdoor langer de tijd om de transitie naar uitstootvrij transport te maken of hun bedrijfsvoering aan te passen.

 

Vanaf 1 januari 2028 hebben de genoemde voertuigen dan geen toegang meer tot de ZE-zones. De reeds bestaande ontheffingsregels voor bestel- en vrachtauto’s (bedrijfsauto’s) blijven bestaan. Zo mag een Euro 6-bakwagen met een DET van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2024 mag tot 1 januari 2030 de ZE-zones binnenrijden. Wordt de bedrijfsauto afgeleverd op 1 januari 2025 of daarna, dan moet het een zero emissie-uitvoering zijn. Een nieuwe dieseltruck of bestelauto wordt dan niet meer toegelaten.

Over de zero-emissiezones

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones voor stadslogistiek invoeren. Dat is een gebied waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s (bedrijfsauto’s) mogen rijden. Inmiddels hebben 29 gemeenten toegezegd zo’n zone in te gaan voeren. De verwachting is dat de eerste 19 gemeenten hier op 1 januari 2025 daadwerkelijk mee gaan starten. Op opwegnaarzes.nl zie je waar en wanneer de zero-emissiezones worden ingevoerd. Op deze site vind je ook een overzicht met alle ontheffings- en vrijstellingsregels voor bestel- en vrachtauto’s, een kentekenchecker en een stappenplan om de overstap te kunnen maken naar een elektrisch voertuig.

Betere leefomgeving

ZE-zones zorgen voor minder CO2-uitstoot en een schonere lucht. Dat is beter voor het klimaat en voorkomt overlast van goederenvervoer, wat resulteert in een betere leefomgeving. Verschillende initiatieven worden ontplooid om het verkeer in de binnenstad schoner en slimmer te organiseren. Een belangrijk initiatief is het opzetten van verzamel- en distributiepunten (stadshubs) aan de rand van steden. Vanuit deze hubs worden bestellingen uitstootvrij geleverd.

Voor meer informatie over ZE-zones, elektrisch rijden en het stappenplan kun je contact opnemen met de ledenservice van evofenedex ([email protected], of 079-3467346)

28 mei: Duurzaam Vervoer Inspiratie Event

Op dit event kom je alles te weten over zero-emissiezones, elektrisch laden en hoe je jouw vervoer duurzamer maakt. Deelname is gratis voor leden van evofenedex.

cta_visual.jpg