skipToContentskipToFooter

Wat je als exportmanager moet weten over douanezaken

28-04-2022 Hoewel veel werknemers weer geheel of gedeeltelijk op kantoor werken, kun je ook deze nieuwe editie van globe online lezen. Met de huidige supply chain disrupties, de druk om te digitaliseren en de vele veranderingen in regelgeving is het belangrijk je douanezaken op orde te hebben. In deze uitgave lees je onder meer wat je hierover moet weten en hoe je customs compliant wordt en tegelijkertijd commercieel aantrekkelijk blijft.

Allereerst interviewen we trade compliance manager Nienke Spijker van Amgen. Vanuit deze Bredase distributiefaciliteit zorgt zij ervoor dat douanewet- en regelgeving wordt nageleefd én dat medicijnen op tijd en zorgvuldig geleverd worden. “Voor ons is compliancy eerder een noodzakelijke voorwaarde voor een rimpelloze supply chain dan een belemmering daarvoor”, aldus Nienke. Godfried Smit, senior projectmanager bij evofenedex, spoort bedrijven aan te starten met de voorbereidingen voor de overgang van AGS naar DMS want de invoering van het nieuwe aangiftesysteem staat nu echt voor de deur.

Online douanevergunningen

Evert Jan Visser, teamleider Ledenadvies Internationaal Ondernemen bij evofenedex, legt in dit douanethemanummer uit hoe je online douanevergunningen aanvraagt. We vragen Lammert de Jong, docent bij evofenedex, over welke basiskennis van douanezaken exportmanagers zouden moeten beschikken om export en import zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Bert van Leeuwen van Customs Advisers licht toe welke rol de ICC Incoterms® 2020 spelen bij het bepalen van de douanewaarde. In een ander artikel zet Alice Boonstoppel, ledenadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex, uiteen dat je tot een betere keuze voor een Incoterms®-regel kunt komen door een goede samenwerking met de binnendienst.

Brexit

Als je wilt weten hoe je kunt besparen op leveringen in het Verenigd Koninkrijk, lees dan het artikel van logistiek consultant Mark Muller. Hij gaat in op het verschil tussen de 2 opslagmogelijkheden Douane-entrepot en Ruimte Tijdelijke Opslag in relatie tot de brexit. Volgens Frank Heijmann, hoofd Handelsrelaties bij Douane Nederland, is het instellen van de Wise Persons Group Customs bij nader inzien een goede zaak. Deze denktank buigt zich over de uitdagingen waarvoor de Europese douane-unie staat, en brengt hierover advies uit.

Digitalisering

Overweeg je het (verder) digitaliseren van import- en/of exportprocessen? Marcel Jetten, businessconsultant bij Quinso, maakt digitale transformatie tastbaarder aan de hand van een aantal voorbeelden en de voordelen van digitaal werken. Ook tijdens het evenement Trends in Export begin april bleek overduidelijk dat digitalisering niet meer weg te denken is uit de internationale handel. Bij de presentatie van de jaarlijkse onderzoeksresultaten in de Johan Cruijff ArenA te Amsterdam was ook ruime aandacht voor de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne.

Landen

Voor Nederland staat Polen op de achtste plaats als exportbestemming. We laten ambassadeur Daphne Bergsma aan het woord over onder meer de mogelijkheden die dit land Nederlandse ondernemers biedt. Ook Noord-Afrikaanse landen zijn interessant voor het Nederlands bedrijfsleven. Arne Doornebal werkt als community manager bij de Netherlands-African Business Council en licht toe waar de kansen in deze regio precies liggen. Duitsland is momenteel het focusland van Embedded Fitness, 1 van de 10 winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF). Oprichter Carla Scholten vertelt waar ze nu staan en hoe de partners van het OHMF hierbij hebben ondersteund. De inschrijving voor 2022 is gesloten. Tevens blikken we terug op Expo 2020 Dubai dat het afgelopen half jaar een bron van kansen en contacten voor Nederlandse ondernemers bood.

Sanctiemaatregelen

Jurist bij evofenedex, Lorenzo Jubithana, legt uit hoe je de risico’s op verstoringen in de supply chain als gevolg van sanctiemaatregelen zoveel mogelijk contractueel kunt beperken. Ook als je hulpgoederen levert aan Oekraïne moet je volgens Ariane van den Berg van BTW Instituut, rekening houden met btw-effecten.

Uiteraard ontbreken de vaste rubrieken Vreemde zaken en Buitenlandse belevenissen niet, en geven onze ledenadviseurs antwoord op vragen over de landcode bij invoer in het Verenigd Koninkrijk, Letter of Credit en handelsagentuur.