skipToContentskipToFooter

Praktisch stappenplan voor duurzaam en uitstootvrij goederenvervoer

16-03-2023 Zero Emissie Stadslogistiek, waarvan ook evofenedex deel uitmaakt, heeft vandaag het stappenplan Elektrisch Rijden gelanceerd. Hiermee kunnen commerciële goederenvervoerders zich voorbereiden op zero-emissiezones in hun werkgebied. De praktische online tool helpt bij het kiezen van een voertuig met het juiste vermogen en laadinfrastructuur, en toont de financieringsmogelijkheden.

Doordat het aantal zero-emissiezones blijft toenemen en deze steeds groter worden, is de overstap naar elektrische bestel- en vrachtauto’s voor veel bedrijven onvermijdelijk om hun werkgebieden te kunnen blijven bereiken. Omdat hierbij veel komt kijken, heeft Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) het stappenplan Elektrisch Rijden gemaakt. Hierin zijn de meest actuele noodzakelijke tools en informatie op een rij gezet. Wie de stappen doorloopt krijgt:

  • Persoonlijk advies over voertuigkeuze
  • Advies over hoe je op je bedrijfslocatie zelf laadpunten realiseert
  • Concrete tips over het aanleggen van zwaardere laadinfrastructuur op het depot
  • Inzicht in het vermogen dat je nodig hebt als je je wagenpark elektrificeert, als input voor het gesprek met de netbeheerder
  • Overzicht van de verwachte laadvraag op jouw bedrijventerrein

Financiële ondersteuning

Om de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren, bestaan verschillende mogelijkheden tot financiële ondersteuning. Zo zijn er subsidieprogramma’s voor bestelbussen (SEBA), vrachtauto’s (AanZET) en emissieloos bouwmaterieel (SSEB). Ook deze staan in het stappenplan.

Nationale Agenda Laadinfrastructuur

Het stappenplan Elektrisch Rijden is ontwikkeld door de Werkgroep Logistiek van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) in samenwerking met NAL-regio G4, MRA-e, de Vliegende Brigade, TLN, evofenedex, Connekt, Lean & Green, ElaadNL en het Nationale Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL).