skipToContentskipToFooter

Zo voorkom je lichamelijke overbelasting

16-07-21 Wist jij dat in Nederland twee op de vijf werknemers lichamelijk belastend werk doen? En dat dit al voor zo’n 460.000 mensen geleid heeft tot ernstige klachten aan schouders, rug, nek, knieën en/of heupen? Vooral bij beroepsgroepen, als (vrachtwagen)chauffeurs en magazijnmedewerkers, komen deze klachten en daardoor soms zelfs uitval op het werk veelvuldig voor. Klachten die in de meeste gevallen eigenlijk vrij eenvoudig te voorkomen zijn, als je maar weet hoe. In dit artikel zetten we de verschillende klachten van beide beroepsgroepen op een rijtje. Ook besteden we aandacht aan waar het op de werkvloer misgaat en geven we tips voor zowel werkgevers als werknemers ter voorkoming van lichamelijke overbelasting. Voorkomen is immers in ieders belang!

Vormen van lichamelijke belasting

Magazijnmedewerkers houden zich in de meeste gevallen voornamelijk bezig met het verzamelen van orders. Hierbij wordt veelvuldig gelopen, maar er wordt ook gesjouwd, getrokken en geduwd aan bijvoorbeeld rolcontainers en palletwagens. Dit is zwaar fysiek werk waardoor velen last krijgen van rugklachten en van klachten aan de schouders door de eenzijdige lichamelijke belasting.

(Vrachtwagen)chauffeurs daarentegen lopen juist heel weinig, zij zitten de meeste werktijd stil, vaak in een en dezelfde houding. Ook dit is belastend voor rug en schouders. Daarnaast springen de chauffeurs in en uit hun vrachtwagen, wat erg zwaar is voor zowel de knieën als de enkels.

Aanpak via de TOP-strategie

Om te voorkomen dat medewerkers voor langere tijd uitvallen door lichamelijk klachten, is het raadzaam een analyse te maken van wat hun werk precies inhoudt en welk deel fysieke klachten kan veroorzaken. Heb je dit in kaart gebracht dan kun je een aantal maatregelen nemen en het werk anders inrichten zodat de lichamelijke belasting verminderd wordt. Bij evofenedex adviseren we hiervoor de TOP-strategie te gebruiken. TOP staat voor maatregelen van Technische, Organisatorische en Persoonlijke aard.

De TOP-strategie voor het magazijn

Technische maatregelen
Let tijdens het orders verzamelen op de juiste tilhoogte. Til goederen altijd tussen knie- en schouderhoogte. Tillen lager dan de knieën of hoger dan de schouders is erg belastend. Wordt er ook gewerkt aan vaste werktafels, zorg dan dat deze instelbaar zijn en dat iedere medewerker de tafel op de voor hem of haar juiste hoogte kan afstellen.

Organisatorische maatregelen
Zorg voor taakroulatie. Laat medewerkers niet een hele dag hetzelfde werk doen, maar wissel af tussen bijvoorbeeld orders verzamelen en werk aan een werktafel bij goederenontvangst.

Persoonlijke maatregelen
Denk aan de juiste lichaamshouding tijdens het tillen en tijdens het werk aan een werktafel. Volg hiervoor een training zodat je precies weet welke houding voor jou als medewerker de juiste is. Laat je collega’s je ondersteunen en stimuleer elkaar bij het volhouden. Dit is voor iedereen belangrijk.

TOP-strategie voor (vrachtwagen)chauffeurs

De TOP-strategie toepassen voor chauffeurs is lastiger dan voor magazijnmedewerkers. Zo zijn zowel technische als organisatorische maatregelen moeilijk te nemen. Iedereen zal tijdens het rijden moeten zitten en de houding is daarin lastig te veranderen. Hier is vooral winst te behalen bij het nemen van persoonlijke maatregelen.

Houd je als chauffeur altijd aan de rij- en rusttijden en ga tijdens het rusten juist bewegen. Maak een wandeling en doe rek- en strekoefeningen. Tijdens het rijden kun je op gezette tijden je rug- en buikspieren trainen door deze bewust aan te spannen, dit een aantal tellen vol te houden en ze daarna weer te ontspannen.

Tips

De beste maatregelen zijn de maatregelen die zorgen voor een duurzame aanpak. Als fysieke belasting integraal wordt opgenomen in de bedrijfscultuur, het leiderschap en gedrag van medewerkers dan draagt het direct bij aan een veilige en gezonde werkplek. Zorg ervoor dat je medewerkers fit zijn. Fitte medewerkers zijn veel productiever en zitten beter in hun vel. Bied bijvoorbeeld bedrijfsfitness aan. Ben je werknemer? Maak dan van je fitheid echt werk, dan voel je je niet alleen prettiger tijdens je werkzaamheden maar ook daarbuiten. evofenedex helpt organisaties graag bij het organiseren en verankeren van een duurzame aanpak van fysieke belasting op de werkvloer.

Zelf aan de slag?

Wil meer informatie over fysieke belasting op de werkvloer en het creëren van draagvlak binnen de gehele organisatie? Bekijk dan de masterclass van Jelle van Draanen (evofenedex) en Ewout Brehm (Buro voor Fysieke Arbeid).