skipToContentskipToFooter

Voorkom fysieke overbelasting in het magazijn

Update 01-03-2022 In het magazijn zijn er veel werkzaamheden die een zekere fysieke belasting (de belasting die het lichaam ondervindt tijdens lichamelijke arbeid) opleveren. Vooral gewrichten en spieren van rug, nek, schouders en ledematen staan hier aan bloot. Denk bijvoorbeeld aan tillen en dragen, duwen en trekken, een ongunstige werkhouding (reiken, strekken, gedraaide houding op de truck, op- en afstappen) en repeterende bewegingen. Vooral orderpickers hebben hiermee te maken. Overbelasting ligt hierbij op de loer.

Overbelasting staat gezond en veilig werken in de weg en kan leiden tot gezondheidsklachten, verzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid. Voor bedrijven brengt dit niet alleen hoge kosten met zich mee, maar heeft het ook nadelige gevolgen voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers. De Code Gezond en Veilig Magazijn geeft ondernemers inzicht en handvatten om van het magazijn een gezonde en veilige werkplek te maken. De Code richt zich onder meer op duurzame inzetbaarheid, minder ziekteverzuim, hogere efficiency en lichamelijke overbelasting.

Verzuimkosten

Lichamelijke overbelasting is een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsklachten, (langdurig) verzuim en arbeidsongeschiktheid. De gevolgen van fysieke overbelasting zorgt voor 66 procent van de totale verzuimkosten door beroepsziekten. Grofweg een derde (38 procent) van het aantal verzuimdagen hangt samen met overbelasting. De werknemer moet doorwerken tot hij 67 jaar is, maar hij is dan vaak al opgebrand, heeft versleten knieën, rug en heupen, en is moeilijk inzetbaar. Ook in de magazijnomgeving.

Voorbeelden

De primaire fysieke handelingen met mogelijke risico’s in een orderpicking magazijn zijn:

 • De handelingen met een zeer hoge frequentie
 • Frequent reiken/bukken naar producten in stellingen
 • Zware producten tillen
 • Duwen en trekken van karren

Verantwoordelijkheid

Zowel de werkgever als de werknemer heeft een verantwoordelijkheid om fysieke overbelasting te voorkomen. Als werkgever is het belangrijk om te zorgen voor een bedrijfscultuur waarin het welzijn van de medewerker bespreekbaar is. Fysieke belasting kan dan in een vroegtijdig stadium worden onderkend en ondervangen door bijvoorbeeld roulatie van werkzaamheden, ergonomische hulpmiddelen, en levensfasebewust personeelsbeleid. Levensfasebewust personeelsbeleid is een praktische manier van denken over hoe je het beste kunt omgaan met personeel van alle leeftijden, bijvoorbeeld jongeren of ouderen. Duurzame inzetbaarheid staat daarbij centraal: zo lang mogelijk gezond, productief en met plezier kunnen blijven werken, met een goede balans tussen werk en privé.

Betrekken

Ook helpt het om medewerkers bij de aanpak van de risico’s voor overbelasting te betrekken. Veel werknemers weten niet wat de risico’s van overbelasting, met name op langere termijn, zijn. Een verkeerde houding, verkeerd trekken en duwen, voortdurend te ver reiken en strekken kan 10 jaar later tot definitieve schade leiden. Zijn werknemers zich eenmaal bewust van de risico’s, dan kunnen zij ook meedenken over de oplossingen en zullen zij effectiever met instructies omgaan.

Voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. TNO en de Code Gezond en Veilig Magazijn geven diverse voorbeelden van technische en logistieke maatregelen om fysieke overbelasting in het magazijn te voorkomen.

 • Verplaats pallets alleen met een elektrische pallettruck en niet meer met een handpallettruck, waardoor je niet meer hoeft te duwen/trekken.
 • Gebruik een palletheffer om de goederen op een goede tilhoogte te brengen, zodat je in een betere lichaamshouding kan tillen en niet steeds hoeft te bukken.
 • Gebruik inpakbanen en uitpaktafels met verschillende hoogte voor langere en kleinere medewerkers, zodat de houding van vooral romp, bovenarmen en nek verbetert.
 • Zet frequent gepickte producten op ideale pakhoogte, zodat er minder gebukt en gereikt hoeft te worden.
 • Stel een maximale opstapelhoogte vast voor stellingen, zodat medewerkers niet te hoog hoeven te reiken.
 • Grote dozen in stukken te snijden. Gebruik een pers die ook geschikt is voor grote dozen, waardoor het niet meer nodig is om
 • Gebruik een kortere transportband, zodat de orderpicker geen buffer kan opbouwen en alles in één keer naar inpak-medewerker sturen, oftewel flowpicking in plaats van batchpicking. Batchpicking betekent dat de orderpicker eerst de hele order pickt voordat het naar de inpakstations gaat. Bij Flowpicking komt er elke keer een deel van de order bij de inpakstations.
 • Gebruik een lagere rollenband voor grote dozen om op ideale hoogte te kunnen scannen, voor betere romp- en armhoudingen.
 • Zet kratten tegen een schuine steun en op hoogte, zodat je er makkelijker producten uit kunt pakken, zonder je arm hoog te hoeven heffen.
 • Plaats verbeterborden met een lijst met doorgevoerde verbeteringen en foto’s waarop te zien is welke fysieke belasting goed is en welke fout is.

Meer tips en handvatten tegen fysieke overbelasting

Wil jij aan de slag met het aanpakken van fysieke overbelasting in het magazijn? Dan mag jij de online Dag van het Veilige Magazijn niet missen. Specialisten Ewout Brehm (Buro voor Fysieke Arbeid) en Jeanine Freunt (vhp human performance) geven je praktische tips en handvatten om fysieke belasting in de magazijnomgeving te verminderen. Deze kun je direct toepassen in je eigen werkomgeving. Op het evenement wordt ook de Prijs Veiligste Magazijn uitgereikt. Kanshebbers zijn Timberland, Bressers Metaal en DSM. De online Dag van het Veilige Magazijn wordt ook dit jaar weer georganiseerd door evofenedex en BMWT, in samenwerking met Tempo Team.