skipToContentskipToFooter

Verkeerd indelen kan dure gevolgen hebben

De gevolgen voor het verkeerd indelen van een product kunnen erg groot zijn. Vooral omdat de Douane tot 3 jaar na invoer van goederen invoerrechten kan navorderen. Een foutje bij het indelen van goederen is zo gemaakt. 

De Douane gebruikt goederencodes voor het indelen van producten. Elk product heeft zijn eigen code die wordt gebruikt bij import- en exportzendingen. Op basis van de goederencode bepaalt de Douane de verschuldigde invoerrechten en of bepaalde vergunningen of certificaten nodig zijn. Onderstaand drie veelgemaakte fouten die wij bij evofenedex voorbij zien komen.

1- Alleen de omschrijvingen in het tariefboek lezen

Naast de omschrijvingen adviseren wij ook de aantekeningen en toelichtingen van de Douane te raadplegen. De aantekeningen hebben juridische kracht en zijn ervoor om verduidelijking te bieden bij de vaak algemene of brede omschrijving in het tariefboek. Daarnaast zie je dat in de aantekeningen en toelichtingen vaak belangrijke uitzonderingen en uitsluitingen worden genoemd. Uitzonderingen die niet in de hoofdomschrijvingen van het tariefboek staan.

Aantekeningen zijn te vinden via de webpagina Douane Tarief Voorziening. In het helpmenu wordt uitgelegd hoe je ze kunt raadplegen. De toelichtingen zijn helaas niet gratis beschikbaar (en zijn ook niet wettelijk bindend), maar ze zijn zeer waardevol. Verder zijn er meerdere commerciële aanbieders van webgebaseerde oplossingen waarmee je de toelichtingen kunt raadplegen.

2- Gebrek aan kennis en toepassing van indelingsregels

Het indelen en vooral het toepassen van de indelingsregels is complex. De algemene indelingsregels in de gecombineerde nomenclatuur kun je vinden in het Handboek Douane, onderdeel 6.00.00 Douanetarief en financiële maatregelen. Om de toepassing van deze regels goed te begrijpen, raden wij aan om hiervoor een opleiding te volgen. evofenedex biedt hiervoor de praktische eendaagse workshop ‘Indeling in het douanetarief’

3- Onvoldoende begrip van in te delen product

Het is van belang dat je als indelingsspecialist niet altijd meegaat met de commerciële productbeschrijving. Het feit dat een product een onderdeel van een ander product is, betekent niet automatisch dat het onder "delen van..." valt. Je moet de aantekeningen en toelichtingen zorgvuldig doornemen en de indelingsregels toepassen om tot de juiste indeling te komen. Het voorkomen van bovengenoemde fouten vereist zorgvuldige aandacht voor details en grondige kennis van relevante wet- en regelgeving, indelingsregels en in te delen producten. Hierbij hoort ook het monitoren van veranderingen bij de Douane en het tijdig bijwerken van de gebruikte codes. Het inschakelen van specialisten of gebruikmaken van geavanceerde software voor goederenindeling kan hierbij helpen.

Voor degenen die zelf aan de slag willen gaan met de inrichting van het proces van goederenindeling, heeft evofenedex een cheat sheet (exclusief voor leden) ontwikkeld. Deze biedt tal van handvatten om zo'n proces in te richten en efficiënter en consistenter te laten verlopen. Het is een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die een rol heeft bij de goederenindeling.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex