Exporteren als mkb’er? Eén foutje kan je veel geld kosten
Internationaal ondernemen vraagt niet alleen om kennis van een product, maar ook van processen. Mkb-bedrijven lopen risico door onvoldoende kennis van exportonderwerpen zoals HS-codes, ICC Incoterms® 2020 en cultuurverschillen.
In het midden- en kleinbedrijf (mkb) hebben medewerkers vaak meerdere petten op. Waar een multinational een gespecialiseerde exportmanager heeft, is het bij een mkb-bedrijf vaak de directeur, logistiek manager of salesverantwoordelijke die zich bezighoudt met export en import. En daar schuilt een risico.
Een verkeerd toegepaste HS-code of onduidelijke Incoterms®-regel bij het exporteren van een product, lijkt misschien een detail, maar kan grote gevolgen hebben. Denk aan extra kosten, vertraging bij de douane of zelfs een juridische conflict over de leveringsvoorwaarden.
“Ik kom bij veel mkb’ers over de vloer. Wat mij opvalt is de grote focus op het product en minder op de processen eromheen die nodig zijn om het product probleemloos in het buitenland te krijgen. Dat is een gemiste kans met de nodige kostbare risico’s”, waarschuwt Denise Boekestijn, projectmanager bij evofenedex en verantwoordelijk voor MKB Business Tour, een netwerk waarbij mkb-medewerkers kennismaken met vakgenoten dankzij bedrijfsrondleidingen.
HS-codes: geen administratief vinkje
Zo bepaalt de HS-code (HS staat voor Harmonized System) hoeveel invoerrechten een bedrijf betaalt, of het recht heeft op handelsvoordelen en of zijn zending soepel door de douane komt. Een foutieve code leidt niet alleen tot onnodige kosten, maar soms ook tot boetes of vertragingen. “De ervaring leert dat dit regelmatig voorkomt”, stelt Boekestijn. “En de verantwoordelijkheid daarvoor ligt altijd bij jou als exporteur of importeur, niet bij je expediteur of de douane.”
"Wat mij opvalt is de grote focus op het product en minder op de processen eromheen die nodig zijn om het product probleemloos in het buitenland te krijgen"
Incoterms®: wie draait waarvoor op?
Ook de ICC Incoterms® 2020 maken het ondernemers niet altijd makkelijk. “Een verkeerd gekozen Incoterm®-regel kan betekenen dat je opdraait voor schade of kosten waar je geen rekening mee hebt gehouden. Zeker bij nieuwe leveranciers of onbekende markten is het cruciaal om hierover duidelijke afspraken te maken”, zegt Boekestijn.
Cultuur, strategie en lokale aanwezigheid
Internationaal zakendoen gaat verder dan papieren processen. Het is ook belangrijk rekening te houden met culturele verschillen en strategische keuzes. Zo kan een pitch over total cost of ownership in Zweden goed werken, terwijl Amerikaanse klanten juist afhaken als de nadruk ligt op langetermijnbesparingen. Lokale medewerkers of regiokantoren kunnen culturele barrières doorbreken en zijn vaak effectiever in het benaderen van nieuwe klanten.
Tijd voor inzicht
Wie zijn processen niet op orde heeft, loopt op meerdere vlakken risico: financieel, juridisch en commercieel. Wil je leren hoe je jouw internationale handel kunt verbeteren? Dan nodigen we je uit voor een praktische bijeenkomst van de MKB Business Tour bij Tobroco in Oisterwijk. Deze bijeenkomst op woensdag 15 mei is gericht op generalisten die werken op het vlak van internationaal ondernemen. Belangstellenden kunnen telefonisch contact opnemen met Denise Boekestijn via 079 3467 346 of zich direct aanmelden via deze pagina.
Vragen over een MKB community of aanmelden?
Denise en haar collega's helpen je graag verder
Vragen over internationaal ondernemen?
Alice en haar collega's helpen je graag verder