skipToContentskipToFooter

Gökhan Kılıç werkt sinds drie jaar als docent voor evofenedex. Hij verzorgt de Basisopleiding Declarant, onderdeel van de douaneleerlijn van evofenedex. In dit artikel vertelt hij meer over zijn werk voor onze vereniging en geeft hij, aan de hand van enkele vragen, zijn beeld van de declarant van de toekomst. 

Hoe combineer jij de praktijk met lesgeven?

 “Ik werk bij een terminal als Douane- en Compliance Assistent-manager, waarbij ik de activiteiten op mijn werk combineer met lesgeven. Een voorbeeld: op het werk verricht ik een verzoek tot teruggaaf, dan laat ik in de les de brief zien en ook alle handelingen die daarop plaatsvinden. Ik heb bij de douane met veel verschillende aspecten te maken, zoals het aanvragen van vergunningen ‘Actieve Veredeling’. En deze aspecten verwerk ik dan weer in mijn cursussen.”

Welk aspect van het vak van de declarant vind jij het mooist?

“Het onderzoeken en interpreteren van wetgeving, dat vind ik wel het mooiste aspect. Ik werk zowel in Nederland als in België en zie verschillen in interpretatie van wetgeving bij beide landen. Dit maakt het interessant, maar tegelijkertijd ook een uitdaging. Laatst had ik een situatie waarbij Douane NL aangeeft dat activiteit A valt onder Actieve Veredeling terwijl dezelfde activiteit A in BE geen Actieve Veredeling is. Dit neem ik mee en bespreek ik eventueel bij VOTOB (Vereniging van onafhankelijke tankopslagbedrijven). De VOTOB is een organisatie waarbij terminals in NL aangesloten zijn en waar we met verschillende douanemanagers bepaalde onderwerpen, zoals douane, veiligheid en accijnzen, bespreken.”


"Een declarant die niet op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op zijn vakgebied, is voor mij geen volwaardig declarant"

Gökhan Kılıç, docent bij evofenedex

Basisopleiding Declarant, onderdeel van de douaneleerlijn van evofenedex

foto docent Gokhan.jpg

Wat is anno 2023 de grootste uitdaging in het werk van een declarant?

“De grootste uitdaging is het nieuwe DMS (Douaneaangiften Management Systeem). Het zou niet moeilijk moeten zijn, alleen is het erg jammer dat wij als NL-overheid/douane steeds achter de feiten aanlopen.”

Hoe ziet het vak van de declarant er volgens jou over vijf jaar uit?

“Het werk van een declarant zal over vijf jaar meer gericht zijn op compliance. Ik verwacht en zie dit ook al bij andere terminals, dat douane-afdelingen samengaan met afdelingen als Customer Service. Allemaal om processen ook intern beter af te stemmen en grip te houden op het voldoen aan alle wet- en regelgeving. Het niveau van een declarant moet daarom ook naar een hoger plan; veel meer gericht op compliant werken. De declarant moet de vraagbaak zijn omtrent het invullen van aangiftes. Alleen de aangiftes zelf worden nog verstuurd door een Customer Service of een administratief medewerker en bij sommige bedrijven gaat dit zelfs geheel automatisch. In de opleidingen zie ik ook meer customer servicemedewerkers dan declaranten.”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste competenties en eigenschappen waarover een declarant over vijf jaar zou moeten beschikken?

“De declarant is iemand die te allen tijde up-to-date is wat betreft wetgeving. Wetgeving verandert continu. Een declarant die niet op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op zijn vakgebied, is voor mij geen volwaardig declarant.

De belangrijkste competenties van een declarant zijn voor mij dan ook:

  1. Het zichzelf blijven ontwikkelen;
  2. Kennis hebben van wetgeving;
  3. Secuur zijn en letten op kleine details.”

Ben je ook geïnteresseerd in het werken als docent bij evofenedex?

evofenedex is in Nederland marktleider in douaneopleidingen en exporttrainingen. Voor de regio’s Noord en Zuidoost Nederland zijn we op zoek naar docenten die, naast hun (vaste) werkzaamheden, in een internationale werkomgeving parttime les willen geven. Ook interesse? Lees de vacaturebeschrijving.

Opleidingen voor douaneprofessionals

Met de juiste kennis van douanezaken kun je grenzeloos ondernemen. De meest complete informatie krijg je bij de douane-opleidingen van evofenedex. Wij bieden als enige opleider in Nederland een complete douaneleerlijn van assistent-declarant tot manager douanezaken.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex