skipToContentskipToFooter

Veel bedrijven nog niet voorbereid op toekomstige regels

Nederlandse bedrijven moeten vanaf 2024 hun duurzaamheidsprestaties bijhouden en daarover een rapport uitbrengen als gevolg van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Maar een groot aantal bedrijven is nog niet voorbereid op het naleven van deze nieuwe regels. Er leven dan ook nog volop vragen rondom dit onderwerp. De 3 meest gestelde hebben we in dit artikel uitgelicht. Heb je een andere vraag? Neem dan vooral contact op met onze ledenservice (exclusief voor leden van evofenedex). Zij helpen je graag verder. 

Het principe van ‘dubbele materialiteit’ is het uitgangspunt van het duurzaamheidsverslag. Wat betekent dat?

Door middel van duurzaamheidsverslaggeving geeft de onderneming enerzijds inzicht in de manier waarop de onderneming geraakt wordt door de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan de invloed van klimaatverandering op het bedrijfsmodel. Dit noemen we ook wel financiële materialiteit. Anderzijds rapporteert de onderneming over wat voor invloed zij heeft op haar omgeving. Bijvoorbeeld het effect van de uitstoot van productieprocessen op de luchtkwaliteit van omwonenden. Dit noemen we ook wel impact-materialiteit. Deze twee invalshoeken (de impact op en de impact van de onderneming) noemen we samen ‘dubbele materialiteit’.

Wat is de impact van de CSRD op mkb'ers?

De CSRD maakt onderscheid tussen mkb-bedrijven met en zonder beursnotering. Een mkb-bedrijf met beursnotering is vanaf boekjaar 1 januari 2026 verplicht een duurzaamheidsverslag op te stellen. Voor deze groep worden aangepaste Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS-SME) opgesteld die passen bij de omvang van de onderneming. Mkb-ondernemingen zonder beursnotering hoeven geen duurzaamheidsverslag op te stellen. Zij kunnen wel vrijwillig gebruikmaken van de (nog op te stellen) Europese mkb-duurzaamheidsrapportagestandaarden.

Verder kunnen mkb’ers door grote CSRD-rapportageplichtige ondernemingen om duurzaamheidsinformatie gevraagd worden. Ook kunnen er kunnen via contractuele verplichtingen duurzaamheidsvereisten worden opgelegd.

Hoe verhoudt CSRD zich tot toekomstige duurzaamheidswetgeving als CSDDD, de Europese Due Diligence-wetgeving?

De rapportagevereisten uit de CSRD en de ESRS’en richten zich op de eigen organisatie en de materiële impact in de waardeketen (bijvoorbeeld bij rapportage over CO2-emissies of arbeidsomstandigheden in de waardeketen). De voorgestelde Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een voorstel voor een Europese richtlijn Deze CSDDD richt zich ook op de waardeketen en bevat regels voor hoe de onderneming hiermee moet omgaan en daarover moet gaan rapporteren. Wanneer de CSDDD definitief is en in werking treedt, vormt deze een nadere invulling van de CSRD.

Kijk hier voor meer veelgestelde vragen en antwoorden rondom CSRD.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex