skipToContentskipToFooter

In de afgelopen twintig jaar is het vakgebied van trade compliance enorm veranderd. Niet alleen groeide het aantal functionarissen enorm, ook de complexiteit en het belang van trade compliance namen toe. Dit is goed te zien aan de manier waarop internationaal ondernemende bedrijven hiermee omgaan. Geopolitieke ontwikkelingen volgen elkaar snel op, en tegelijkertijd zit ook de ethische kant van ondernemen in de lift.

Geen enkel bedrijf zal zeggen niet te willen voldoen aan wet- en regelgeving. Wetten en regels zijn echter niet het enige kompas. Of je nu een aparte afdeling of functie hebt voor trade compliance of niet, compliance speelt een rol voor élke onderneming. Niet alleen om boetes of schade te voorkomen, want die kunnen behoorlijk oplopen, ook zaken als reputatie en het moreel kompas spelen een rol. De grootste uitdaging voor de mkb’er is echter op de hoogte te zijn van wet- en regelgeving. Met laagdrempelige webinars, het Oekraïne-dossier en adviesgesprekken is het in 2022 ook voor mkb’ers makkelijker geworden zich tijdig te laten informeren. Gezien de huidige ontwikkelingen op geopolitiek gebied, douane en duurzaamheid zal het in 2023 dan ook ronduit een absolute voorwaarde, een license to operate, zijn om ook als mkb’er compliant te zijn.

Community’s

Trade compliance kan soms op gespannen voet staan met de commerciële belangen van een organisatie. Juist door dat spanningsveld - verkoop versus compliance - is het fijn te kunnen sparren met vakgenoten. Inmiddels heeft evofenedex een netwerk van ruim honderd customs en trade compliance managers die met elkaar praten over actuele trends en ontwikkelingen. Daarnaast is in Zuidoost-Nederland een bloeiende community ontstaan met ruim dertig trade compliance professionals. De deelnemers dagen elkaar uit met eigen kwesties en vraagstukken. Goederencodes, digitalisering, exportcontrol en sancties, alles komt aan bod. Ook wordt gesproken over het uitbouwen van trade compliance binnen bedrijven. In 2023 gaan we een tweede community opzetten in West-Nederland.

Bijblijven

Mede door de brexit is de vraag naar customs en trade compliance professionals toegenomen. Met de huidige arbeidsmarkt is dat zeker niet minder geworden. Die stijgende vraag zien we ook aan het aantal aanmeldingen voor onze complianceopleidingen. Naast customsprofessionals zien we een toenemend aantal zij-instromers bij de opleidingen Coördinator Customs & Trade Compliance en Manager Customs & Trade Affairs. Goed opgeleide mensen uit een aanverwant vakgebied, die inmiddels op tactisch of strategisch niveau verantwoordelijk zijn voor trade compliance binnen hun organisatie. Het zijn ontwikkelingen als deze, die hoop geven voor nu, maar zeker ook voor de toekomst. In een wereld die nog dagelijks internationaler wordt, is trade compliance immers niet meer weg te denken.

Dit artikel is ook verschenen in globe, het vakmagazine voor internationaal ondernemen van evofenedex, en is geschreven door Willemijn Gwanmesia, projectmanager IMVO en Compliance bij evofenedex.

Meer weten over trade compliance?

Voor wie zich verder wil verdiepen in trade compliance heeft evofenedex twee community’s: het Netwerk Customs and Trade Affairs en de Trade Compliance Community. Kijk voor meer informatie op communities webpagina.  
 

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex