skipToContentskipToFooter

Behoud medewerkers en voorkom dat ze uitvallen

In de huidige krappe arbeidsmarkt staan werkgevers voor grote uitdagingen. Het is praktisch onmogelijk aan nieuw personeel te komen terwijl het aantal orders toeneemt. Dit zorgt voor een hoge werkdruk bij het huidige personeel. Als werkgever is het belangrijk maatregelen te nemen om je huidige werknemers te behouden en te voorkomen dat mensen uitvallen. Een bijkomend voordeel: vaak heeft dit ook een positieve invloed op je kansen bij het vinden van nieuw personeel. Maar hoe word je een aantrekkelijke werkgever? In dit artikel geven we een aantal tips.

Tips voor aantrekkelijk werkgeverschap

Klik op de '+' voor extra toelichting en tips

Kernwaarden

Los van deze tips: bedenk in ieder geval wat jou als bedrijf uniek maakt, wat heb je te bieden en waar ben je trots op? Bepaal samen met je medewerkers welke kernwaarden bij jullie bedrijf horen en draag die uit. Kernwaarden zijn eigenschappen of drijfveren die laten zien waar je als bedrijf voor staat, je identiteit, en die direct je bedrijfscultuur duidelijk maken. Denk daarbij aan waarden zoals: Innovatief, Betrokken, Samenwerken, Duurzaam en Ondernemend.

Laat dit vervolgens overal terugkomen. In presentaties, op je website, bij het aannemen van nieuw personeel, in vacatureteksten, maar bijvoorbeeld ook door medewerkers hierop te beoordelen. Op deze manier trek je niet alleen de juiste mensen aan die passen bij je bedrijfscultuur, maar behoud je ook de juiste mensen die zich daarmee kunnen identificeren.

Strategie

Uiteindelijk bepalen de mensen het succes van je organisatie en kun jij als werkgever zorgen voor een goede en aantrekkelijke werkomgeving waardoor je een organisatie bent waar iedereen plezierig werkt en ook graag wil komen werken. Een strategisch HRM-plan kan helpen de genoemde tips gestructureerd te borgen in de organisatie.

Aan de slag

Bijna elke ondernemer kent het probleem: hóe vind je de juiste mensen voor je bedrijf en hóe houd je ze vervolgens binnen? Dat kan alleen met duidelijke organisatiedoelen en met een daarop afgestemd HRM-plan. Wil je hier meer over weten of lezen hoe andere ondernemers hiermee omgaan? Op onze verzamelpagina Mens&werk vind je praktijkverhalen, downloads en interessante link om de HR-uitdagingen in jouw organisatie aan te pakken.

Vragen over personeel en organisatie?

Marinke en haar collega's helpen je graag verder

Marinke HR logistiek export evofenedex