skipToContentskipToFooter

Tips om onnodige interntransportbewegingen tegen te gaan

In de meeste magazijnen kom je veel verspillingen tegen: van overbodige tussenvoorraden tot overproductie. Deze verspillingen kunnen leiden tot ruimtegebrek, te veel voorraad of opstoppingen in het logistiek proces. Door deze verspillingen te elimineren zorg je ervoor dat het logistieke proces nog veiliger, goedkoper en daardoor efficiënter kan worden ingericht. Een van deze verspillingen is onnodige interntransportbewegingen. In dit artikel zetten we vijf manieren op een rij om met quickwins het aantal bewegingen met interntransportmiddelen in het magazijn te verminderen.

Om een compleet beeld te krijgen van de transportbewegingen in het magazijn, doe je er verstandig aan om een spaghettidiagram te maken. Het doel van een spaghettidiagram is het visueel inzichtelijk krijgen welke routes inefficiënt verlopen om vervolgens de efficiency te kunnen verbeteren. Zo’n diagram maak je door een plattegrond te tekenen van het magazijn, inclusief alle gebouwgebonden zaken en stellingen. Heb je nog geen plattegrond van je magazijn? Handige hulpmiddelen voor het maken van een magazijnplattegrond zijn bijvoorbeeld de gratis online tools SmartDraw en Diagrams.

Plattegrond bij de hand?

Als je de plattegrond van het magazijn hebt, is het tijd om alle verkeers- en goederenstromen van begin tot eind uit te tekenen. Gebruik voor elk transportmiddel of elke functie een andere kleur. Je krijgt dan spaghetti: een wirwar van transportbewegingen die door elkaar (kunnen) lopen. Dit kan er onoverzichtelijk uitzien. Is het hierdoor niet werkbaar voor je? Probeer dan om te starten met één proces, zoals de route van orderpickers. Dat maakt het spaghettidiagram iets minder rommelig.

In het onderstaande menu vind je vijf manieren om het aantal transportbewegingen te verminderen.

Tijd voor optimalisatie

Klik voor meer informatie en praktijkvoorbeelden

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om de veiligheid in je magazijn te verbeteren? Of zoek je de juiste opleiding voor je medewerkers? Onze adviseurs staan voor je klaar. Neem contact op via 079 3467 346, mail naar [email protected].

Vragen over magazijnen?

Frank en zijn collega's helpen je graag verder

Frank evonedex magazijnen