skipToContentskipToFooter

Een verkeersplan zorgt voor meer efficiency, veiligheid en betrokkenheid

Ondanks de toegenomen aandacht voor gezond en veilig werken in Nederlandse distributiecentra en magazijnen, gebeuren er nog altijd te veel ongelukken op de werkvloer. Tegelijkertijd moeten we helaas constateren dat veel bedrijven geen, of een niet actueel, verkeersplan hebben. Terwijl een verkeersplan juist een waardevolle bijdrage kan leveren aan de veiligheid in en om het magazijn. En wist je dat het hebben van een verkeersplan verplicht is vanuit de Arbowet?

Om je te helpen bij het opstellen van een verkeersplan voor het magazijn hebben we whitepaper met een stappenplan opgesteld. In 6 stappen maak je de huidige situatie in je magazijn inzichtelijk en onderneem je actie om de ‘verkeerssituatie’ te verbeteren. Een verkeersplan omvat meer dan een paar spiegels ophangen en wat lijnen trekken. Een goed plan geeft heldere ‘verkeersregels’ waaraan voetgangers, vrachtauto’s, personenauto’s, heftrucks en ander rijdend materieel in en om het magazijn zich moeten houden. Besteed daarom dus ook voldoende aandacht aan het creëren van draagvlak rondom het verkeersplan.

Onderwerpen in de whitepaper:

  • Stap 1: Inventariseren huidige situatie
  • Stap 2: Bedenk verbeteringen en oplossingen
  • Stap 3: Een (nieuwe) lay-out maken
  • Stap 4: Maak afspraken en instructies
  • Stap 5: Implementeren oplossingen
  • Stap 6: Evalueren en borgen

Zelf doen of uitbesteden?

Met dit stappenplan als leidraad, kun je besluiten zelf een nieuw verkeersplan te maken of dit uit te besteden. Aan de ene kant kennen jij en je collega’s het magazijn en het bedrijfsterrein op je duimpje. Maar soms kun je daardoor juist blind zijn voor gevaarlijke situaties, omdat je de werkomgeving goed kent. In dit geval kan een onafhankelijk adviseur je ogen openen voor risicovolle situaties die je zelf niet herkent of ontdekt hebt. Ook kan een ervaren adviseur oplossingen van andere bedrijven als ideeën inbrengen, om zo het wiel niet opnieuw uit te hoeven vinden en dus tijd en energie te besparen.

Vragen over magazijnen?

Frank en zijn collega's helpen je graag verder

Frank evonedex magazijnen