skipToContentskipToFooter

Praktisch aan de slag met complexe vraagstukken

Ondernemers in de handel en logistiek krijgen te maken met veel verschillende vraagstukken, die elk een ondernemende, actieve, brede blik en kennis van zaken vergen. Deze vraagstukken hebben slimme oplossingen nodig.

Zo wil je nieuw personeel werven en je huidige mensen behouden, wat actuele kennis van HR-management vereist. Of je vraagt je af of je nog ergens verdiencapaciteit laat liggen, of dat je een andere strategie moet hanteren. Maar denk ook aan bijvoorbeeld vraagstukken rond verduurzaming, automatisering, kunstmatige intelligentie of dilemma’s rondom circulariteit en grondstoffen. Niet ieder bedrijf heeft echter de tijd of de actuele kennis in huis om met dit soort vragen aan de slag te kunnen gaan. Dan is het goed aan een onderzoeksopdracht via een BBL-traject voor een (of meerdere) hbo-student(en) te denken.

Een hbo-student kan op projectbasis aan de slag gaan met een vraagstuk en zo het bedrijf verder helpen. Dit kan enorm waardevol zijn. Een duale opleiding is tegenwoordig ook een goede optie. Hierbij werkt de student minimaal 20 uur en gaat hij daarnaast naar school. Na 2 jaar behaalt de student een associate degree-diploma of na 4 jaar een bachelordiploma. Diverse hogescholen bieden inmiddels een duale opleiding aan. Het is raadzaam met de hogeschool in jouw buurt contact op te nemen en de mogelijkheden te bespreken. Diverse studierichtingen die aansluiten op het actuele vraagstuk zijn daarbij mogelijk.

Onderzoeksopdracht

Behalve een deeltijdstudent laten werken bij jouw organisatie, kunnen studenten ook een meerwaarde leveren bij projecten die normaliter blijven liggen. Hiervoor kunnen studenten van verschillende opleidingen en opleidingsniveaus gevraagd worden voor een onderzoeksopdracht. Bij evofenedex hebben we contact met veel verschillende kennisinstellingen door het land, die bedrijven zoeken voor praktijkopdrachten. Ondernemingen in het mkb kunnen we goed helpen met het vinden van de juiste studenten op het gebied van digitalisering, verduurzaming en het verbeteren van bedrijfsprocessen.

Logistieke hbo-route in het mkb

Bij NHL Stenden in Leeuwarden is voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) ook de hbo-route in de richting van logistiek en economie beschikbaar. Dit is een samenwerkingsvorm bestaande uit meerdere mkb-bedrijven die gezamenlijk een logistiek onderzoek laten doen door een student. Interessant voor bedrijven die een groeiende behoefte hebben aan goed geschoold personeel, maar die te klein zijn voor een volwaardige onderzoeksopdracht. De nieuwe 'mkb-route in het hbo' draagt bij aan vooruitgang van het lokale bedrijfsleven door studenten vroegtijdig te koppelen aan het mkb in leerwerktrajecten. Studenten ontvangen een salaris en gaan 1 dag per week naar school. Tijdens de praktijkopdracht lossen ze een gezamenlijk vraagstuk op voor meerdere bedrijven. Meer informatie hierover vind je op de website van NHL Stenden

Wat levert het op?

Een duaal hbo-traject heeft voordelen voor zowel het bedrijf als de student en het onderwijs. Bedrijven en organisaties 'leren mee met de duale student' en de studenten nemen aandachtspunten en probleemgebieden mee naar de opleiding. Dit zijn prachtige projecten die direct hun vruchten afwerpen in de praktijk. Studenten die aan een duale studie beginnen, doen dat vaak vanuit een bewuste keuze: ze willen werken en leren tegelijk. Mensen die hiervoor kiezen, zijn vaak zeer gemotiveerd. De nieuwe kennis die de student meebrengt naar het bedrijf zet de organisatie in beweging, biedt oplossingen voor complexe vraagstukken, en het huidige personeel gaat mee in deze ontwikkeling (het zogeheten spill-over-effect). Ze steken hun energie in praktische opdrachten, niet in het schrijven van ingewikkelde rapporten. Verder zijn er diverse subsidieregelingen beschikbaar voor werkgevers voor de kosten van onder meer de begeleiding en het loon. Andere voordelen zijn dat de student vrijwel direct inzetbaar is, en na afloop wellicht bij het bedrijf blijft werken.

Heb je een concrete opdracht of wil je eens sparren, laat het ons dan weten via het contactformulier onderaan de pagina. We helpen je graag.

Vragen over personeel en organisatie?

Marinke en haar collega's helpen je graag verder

Marinke HR logistiek export evofenedex