skipToContentskipToFooter

Project snel CO2-monitoring helpt kosteloos 40 bedrijven

Duurzaamheidswetgeving verplicht bedrijven hun CO2-uitstoot inzichtelijk te krijgen. De Topsector Logistiek en evofenedex maken dit, in samenwerking met Buck Consultants International (BCI), voor bedrijven gemakkelijker.

In 2023 hebben wij met ditzelfde project 40 bedrijven kosteloos geholpen. Voor 2024 is er weer een nieuwe mogelijkheid voor bedrijven om deel te nemen. In dit artikel lees je meer over de achtergrond van het project ‘Snel CO2-monitoring’ en hoe je mee kunt doen.

Rapporteren over de CO2-uitstoot van jouw bedrijf wordt verplicht. Dat kan komen omdat je bedrijf onder de CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive-wetgeving) valt. Of dat een klant per vracht wil weten wat de uitstoot is. Het rapporteren wordt in ieder geval onvermijdelijk voor elk bedrijf. Bedrijven doen er daarom goed aan nu te starten met het monitoren van hun CO2-uitstoot.

Project ‘Snel CO2-monitoring’

Om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen bij deze nieuwe taak, heeft de Topsector logistiek, in samenwerking met evofenedex en BCI, het project Snel CO2-monitoring opgestart. Via dit project kunnen maximaal veertig bedrijven kosteloos, gedurende vijf maanden, ondersteuning krijgen bij het inventariseren en monitoren van hun CO2-uitstoot. Na deze periode is het de bedoeling dat de deelnemende bedrijven blijvend grip en inzicht hebben in hun CO2-uitstoot. En op basis van de verkregen data hierdoor niet alleen duurzamer, maar ook kostenefficiënter werken. De startbijeenkomst is op 16 mei. Het project loopt tot december 2024.

Kortdurend traject

In deze periode zijn er adviseurs vanuit evofenedex en BCI beschikbaar die bedrijven helpen met het opzetten van de inventarisatie en de monitoring van de CO2-uitstoot met behulp van BigMile-software. Deze software geeft een bedrijf inzicht in de uitstoot vanuit de logistieke processen en in de uitstoot binnen de eigen keten.

Voorwaarden deelname

Deelnemende bedrijven moeten tijdens het gehele project rekening houden met een ureninvestering van ongeveer 40 uur van een werknemer die deze taak op zich neemt. Daarnaast zijn er nog enkele technische vereisten om deel te nemen aan dit project.

  • Als bedrijf ben je in bezit van een eigen wagenpark (geen uitbesteed transport)
  • Er is informatie over het brandstofverbruik beschikbaar
  • Data uit een transportmanagement systeem is beschikbaar
  • Bij voorkeur is er ook data uit het fleetmanagementsysteem beschikbaar, zodat we kunnen verdiepen op benutte capaciteit en wachttijden

CO2-reductie netwerk

CO2-monitoring is de eerste stap om CO2 te reduceren. Als bedrijf neem je, als onderdeel van dit project, daarom ook deel aan een netwerk van verschillende bedrijven die met elkaar kennis uitwisselen hoe zij CO2-uitstoot reduceren. In de periode mei tot en met december 2024 worden er voor dit doel ook bijeenkomsten (online en fysiek) georganiseerd. Lees hier over hoe andere deelnemers het project uit 2023 hebben ervaren.

Hieronder hebben we alvast wat veelgestelde vragen op een rij gezet.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer weten over de inhoud van het project en heb je interesse om deel te nemen, neem dan contact met ons op via 079 3467 346 en vraag naar Mark van Geest, projectleider Vervoer. Of maak gebruik van het contactformulier hieronder.

Veelgestelde vragen over het project ‘Snel CO2-monitoring’

Vragen over vervoer?

Mark en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer