skipToContentskipToFooter

Alle overgangsregelingen op een rij

Vanaf 1 januari 2025 krijgen verschillende steden in Nederland een zero-emissiezone (ZE-zone) voor bestel- en vrachtauto’s. Deze zones mag je alleen in rijden met een voertuig die geen uitstoot heeft. Concreet betekent dat op dit moment dat een bestel- of vrachtauto een elektrische of waterstofaandrijving moet hebben. 

Het is echter niet zo dat vanaf 1 januari 2025 geen enkele diesel-aangedreven bestel- of vrachtauto meer welkom is in een ZE-zone. Er komt een overgangsregeling en er zijn mogelijkheden om voor bepaalde voertuigen en situaties een vrijstelling of ontheffing te krijgen. 

Overgangsregeling

Voor bestaande dieselbestel- en dieselvrachtauto’s komt er een overgangsregeling. Deze bestaat uit een overgangstermijn die afhankelijk is van de emissieklasse.

Overgangsregeling voor vrachtauto’s 

Of een vrachtauto onder de overgangsregeling valt, hangt af van de leeftijd van de trekkende eenheid of van de bakwagen. De leeftijd wordt bepaald op basis van de Datum Eerste Toelating oftewel DET op het kentekenbewijs:  

  • Emissieklasse 6-opleggertrekkers die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn (DET vanaf 1 januari 2017), hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de ZE-zones.
  • Emissieklasse 6-vrachtauto’s die geen opleggertrekkers (bakwagens) zijn en die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn (DET vanaf 1 januari 2020), hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de ZE-zones. 

Let op: 

Emissieklasse 6-vrachtauto’s die ouder zijn dan de eerdergenoemde leeftijden hebben vanaf 1 januari 2025 géén toegang tot de ZE-zones. Alle nieuwe vrachtauto’s (DET vanaf 1 januari 2025) moeten een zero-emissieaandrijving hebben om toegang te krijgen tot de ZE-zones.

Overgangsregeling voor bestelauto’s

  • Emissieklasse 5-bestelauto’s hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de ZE-zones. 
  • Emissieklasse 6-bestelauto’s hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de ZE-zones. 

Let op: alle nieuwe bestelauto’s (DET vanaf 1 januari 2025) moeten een zero-emissieaandrijving hebben om toegang te krijgen tot de ZE-zones.

Vrijstellingen

Vrijstellingen voor de ZE-zones gelden tot 1 januari 2030.

Een vrachtauto is vrijgesteld als hij een van de volgende carrosseriecodes heeft: 15, 16, 19, 23, 26, 27, 31 of een aanduiding voor de speciale doeleinden SB of SF. Ook moet het voertuig jonger zijn dan 13 jaar. Als het voertuig de leeftijd van 13 jaar bereikt, komt de vrijstelling automatisch te vervallen.

Klankbordgesprek Duurzaam Wagenpark

Wij helpen jouw bedrijf aan een praktisch advies op maat met een klankbordgesprek over het verduurzamen van je wagenpark.

Vragen over vervoer?

Mark en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer