skipToContentskipToFooter

Het kentekennummer bestaat uit drie series van twee cijfers of letters. Voor de personen- en de bestelauto wordt ook gebruikgemaakt van series die bestaat uit twee cijfers, drie letters en een cijfer of een cijfer, drie letters en twee cijfers. Deze series zullen ook voor de vrachtauto worden gebruikt. Voor aanhangwagens bevat het kenteken een lettergroep die begint met de letter W en voor opleggers met de letter O.

Bijzondere kentekens

De RDW geeft bijzondere kentekens af aan bepaalde voertuigen of (groepen) gebruikers. Dat zijn kentekenbewijzen die beginnen met de lettergroepen AA, BN/GN, CD en CDJ, GV, FH/HA/HF of OA en ZZ. Ook zijn er export- en transitokentekens, en eendaagse kentekens voor weging en onderzoek.

ZZ-kenteken

Deze kentekens bestaan uit de letters ZZ gevolgd door twee groepen van twee cijfers. Ze worden afgegeven voor voertuigen die niet voldoen aan de wettelijke technische eisen, afmetingen of gewichten. Ze worden vooral uitgegeven voor:

  • antieke voertuigen die niet meer voldoen aan de wettelijke eisen, en
  • rijdende werktuigen die langer zijn dan 20 meter, breder dan 3 meter of meer wegen dan 60 ton.

Het rijden met een voertuig met ZZ-kenteken is slechts toegestaan met een ontheffing van de wegbeheerder.

Voertuigen met een ZZ-kenteken hoeven niet APK gekeurd te worden.

Handelaarskenteken

Nieuwe auto's die nog op naam moeten worden gesteld, auto's waarvan het kenteken is geschorst en auto's uit de bedrijfsvoorraad van een autobedrijf, mogen niet op de weg worden gebruikt. Dat mag wel als ze rijden onder het (groene) handelaarskenteken.Dit kenteken wordt toegekende aan door de RDW erkende autofabrikanten, auto-importeurs en auto- en reparatiebedrijven. Het handelaarskenteken mag worden gebruikt binnen de Benelux. Gebruik in andere landen is niet toegestaan. Het handelaarskenteken bestaat uit twee letters en twee groepen van twee cijfers. Er wordt gebruik gemaakt van de letters FH, HA en HF voor auto's, OA voor aanhangwagens en opleggers, en HC voor bromfietsen.

GV-kenteken

Tractoren en motorrijtuigen met beperkte snelheid en daaraan gekoppelde aanhangwagens of opleggers worden niet voorzien van een kenteken. Dat kenteken is wel verplicht als ze in het buitenland worden gebruikt. Op verzoek wordt voor die voertuigen en voor de daaraan gekoppelde aanhangwagens of opleggers door de RDW een grensverkeerkenteken afgegeven dat bestaat uit de letters GV en twee groepen van twee cijfers.

Weging en onderzoek

Voor voertuigen die gekeurd moeten worden wordt een kenteken voor weging en onderzoek afgegeven. Dit kenteken is één dag geldig en bestaat uit één letter en twee groepen van twee cijfers.

Exportkenteken

Voor voertuigen die worden geëxporteerd en die zijn uitgeschreven uit het kentekenregister wordt een kentekenbewijs afgegeven dat bestaat uit twee groepen van drie letters of cijfers. Deze kentekenbewijzen zijn twee weken geldig.

Vragen over vervoer?

Ricky en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer