skipToContentskipToFooter

Schema arbeids-, rij- en rusttijden voor bestelauto en vrachtauto

Werknemers die rijden op een bestel- of vrachtauto(combinatie) met meer dan 500 kg laadvermogen (volgens kentekenbewijs), vallen onder het Arbeidstijdenbesluit vervoer. Voor de zelfstandige bestuurder (eigen vervoerder of eigen baas) gelden alleen de normen zoals vermeld bij rijtijd, pauze en rusttijd. Het Arbeidstijdenbesluit vervoer is samengesteld uit de Nederlandse Arbeidstijdenwet en de Europese verordening over rij- en rusttijden.

De registratie van de arbeids-, rij- en rusttijden van de chauffeur vindt plaats in de tachograaf voor voertuig(combinaties) vanaf 3.500 kg totaalgewicht, ingericht voor goederenvervoer of voor het vervoer van meer dan 9 personen, inclusief chauffeur. Er zijn Europees en nationaal uitzonderingen mogelijk.

Een goede registratie op het bedrijf van de arbeids-, rij- en rusttijden van de chauffeur geldt voor voertuig(combinaties) tot 3.500 kg totaalgewicht.

Per 1 juli 2026 wijzigt het gewicht voor de tachograafplicht van 3500 naar 2500 kg in Europa. Dit geldt alleen voor internationaal vervoer. Er geldt een uitzondering voor eigen vervoer waarbij het rijden niet de hoofdactiviteit is van de chauffeur.

Bij toepassing van een vrijstelling tachograaf gelden andere normen. Dit overzicht kun je bij onze ledenservice opvragen.

In de bijlagen op deze pagina vind je een overzicht van de arbeids-, rij- en rusttijden voor de bestelautochauffeur en voor de vrachtautochauffeur.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex