skipToContentskipToFooter

Als houder van het kenteken moet je aangifte doen. Voor buitenlandse voertuigen en voertuigen zonder kenteken wordt de bestuurder als houder aangemerkt. Je kunt aangifte doen in het land waar het kenteken voor de vrachtauto is afgegeven. Ook aangifte in een van de andere verdragslanden is mogelijk. Er zijn landen die eisen dat aangifte voor voertuigen met een kenteken uit dat land altijd in het betreffende land wordt gedaan. Dat geldt niet voor Nederlandse voertuigen.

Elektronische registratie

Vanaf oktober 2008 wordt de betaalde heffing centraal geregistreerd voor alle verdragslanden. Bij controle wordt dit register geraadpleegd. Daardoor is de 'papieren' controle niet meer nodig. 

Waar aangifte doen

Je kunt aangifte doen bij de Belastingdienst/Centrale administratie/Autoheffingen (alleen elektronisch) en bij een aantal Nederlandse en buitenlandse verkooppunten. Een overzicht van deze verkooppunten staat op de website van AGES.de.

Aangifte via evofenedex

Je kunt aangifte via ons doen. Wij werken hiervoor samen met DKV Mobility. Je moet echter wel klant zijn bij DKV om gebruik te maken van deze service.

Er zijn enkele voordelen verbonden aan de aangifte via evofenedex:

  • je wordt attent gemaakt op het vervallen van de geldigheidsperiode; zo kun je tijdig aangifte doen voor een nieuwe periode
  • bij teruggaaf worden de administratiekosten van 25 euro niet in rekening gebracht als voor de vervangende auto gelijktijdig aangifte via DKV wordt gedaan
  • het is mogelijk, om tegen een geringe toeslag, de betaling van de jaarheffing voor drie of meer voertuigen te spreiden, als voor die voertuigen de aangiften in één keer wordt gedaan

Aangifte bij de belastingdienst

Je kunt bij de belastingdienst uitsluitend via internet aangifte doen. Aangiften per fax zijn niet meer mogelijk. Voor het doen van aangifte heb je een euroklantnummer en een wachtwoord nodig. Deze ontvang je van de belastingdienst zodra je de ingevulde en ondertekende 'Overeenkomst Internet Aangifte' aan de belastingdienst hebt gezonden. De tekst van de overeenkomst kun je downloaden van de site van de belastingdienst.

De verschuldigde bedragen worden maandelijks automatisch van uw bankrekening afgeschreven.

Controles en boetes

De belastingdienst controleert fotografisch of voor de vrachtauto de heffing is voldaan. Ook controle tijdens staande houding is mogelijk. Er volgt een boete van maximaal 5.514 euro als blijkt dat niet of niet voldoende is betaald. 

Buitenlandse voertuigen

Voertuigen die niet afkomstig zijn uit de verdragslanden kunnen elektronisch aangifte doen via de website van AGES.de. De heffing moet via een credit card worden betaald. Natuurlijk kan ook bij een van de verkooppunten aangifte worden gedaan.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex