skipToContentskipToFooter

De definities van een personenauto, bestelauto, vrachtauto en aanhangwagen op een rij.

Definitie personenauto

Voor de motorrijtuigenbelasting is een personenauto een motorrijtuig op drie of meer wielen, ingericht voor het vervoer van niet meer dan acht personen, de bestuurder daaronder niet begrepen.

Een bestelauto die niet voldoet aan de strenge inrichtingseisen die de fiscus stelt aan bestelauto's wordt als personenauto belast.

Bromfietsen zijn voor de motorrijtuigenbelasting geen motorrijtuigen.

Definitie bestelauto

Een bestelauto moet voor de motorrijtuigenbelasting voldoen aan de volgende eisen:

  • de bestelauto is voornamelijk ingericht voor het vervoer van goederen.
  • de laadruimte moet een vaste, vlakke laadvloer hebben over de hele breedte en lengte van de laadruimte.
  • in de laadruimte mogen geen zitplaatsen aanwezig zijn.
  • de toegestane maximummassa is maximaal 3.500 kilo. De toegestane maximummassa is het ledig gewicht plus laadvermogen.

Daarnaast zijn er eisen aan de ombouw en inrichting.

Definitie vrachtauto

Voor de motorrijtuigenbelasting is een vrachtauto een motorrijtuig met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kg, niet zijnde een personenauto, bestelauto of autobus.

Is de vrachtauto ingericht voor personenvervoer, dan is dit voor de motorrijtuigenbelasting een personenauto. Dit is het geval als de ruimte voor personenvervoer groter is dan de laadruimte, en daarnaast extra zitplaatsen voor personen zijn aangebracht. 

Toegestane maximum massa vrachtauto

De toegestane maximum massa (TMM) is het leeggewicht van de vrachtauto, vermeerderd met de voor de vrachtauto toegestane maximum massa aan lading. De toegestane maximum massa van een vrachtauto staat op de kentekencard of het kentekenbewijs.

Vrachtauto met koppeling

De toegestane maximum massa (TMM) voor een vrachtauto met koppelinrichting is de toegestane maximum massa van de vrachtauto, verhoogd met de hoogste toegestane maximum massa van een aanhangwagen waarmee de vrachtauto mag worden verbonden.

Toegestane maximum massa trekker met oplegger

De toegestane maximum massa (TMM) voor een trekker met oplegger is het leeggewicht van de trekker, vermeerderd met de toegestane maximum massa van de oplegger die mag worden getrokken.

Definitie aanhangwagen

Een aanhangwagen is voor de motorrijtuigenbelasting een voertuig dat door een vrachtauto wordt getrokken. Ook een oplegger is een aanhangwagen. 

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex