skipToContentskipToFooter

De officiële benaming voor wegenbelasting is motorrijtuigenbelasting (mrb). Je betaalt deze belasting wanneer je een motorrijtuig op je naam hebt staan.

De officiële benaming voor wegenbelasting is motorrijtuigenbelasting (mrb). Je betaalt deze belasting wanneer je een motorrijtuig op je naam hebt staan. Het tarief van de motorrijtuigenbelasting hangt af van de brandstof, het gewicht van het voertuig en de CO2-uitstoot. De motorrijtuigenbelasting kan per maand of kwartaal betaald worden, vanaf de datum dat het kenteken op jouw naam komt te staan. De motorrijtuigenbelasting verschilt per provincie door de provinciale opcenten. Dit is het deel van de motorrijtuigenbelasting dat naar de provincies gaat. Provincies stellen zelf elk jaar het tarief voor de provinciale opcenten vast, tot een bepaald maximum.

Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit belastingvoordeel voor elektrische auto's is verlengd tot en met 2024. De overheid wil volledig elektrisch rijden stimuleren. Dat draagt bij aan een beter klimaat en milieu.

Sinds 1 januari 2020 geldt voor bepaalde personenauto’s en bestelauto's die op diesel rijden, een fijnstoftoeslag op de motorrijtuigenbelasting.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex