skipToContentskipToFooter

Bij het vervoer van gevaarlijke stoffen moet je niet alleen rekening houden met de verkeerswetgeving, maar ook met het ADR. Daarin zijn de verplichtingen opgenomen die van kracht zijn bij het vervoer van gevaarlijke stoffen. In principe is een ieder die bij het vervoer betrokken is, verantwoordelijk voor veilig vervoer van de gevaarlijke stoffen. 

ADR

Het ADR eist dat de goederen worden vastgezet in het voertuig of de container, maar geeft niet aan welke middelen daarvoor moeten worden gebruikt. Het ADR eist slechts dat de colli moeten zijn vastgezet met geschikte middelen om de goederen in bedwang te houden. Het geeft wel een voorbeeld van de mogelijk te gebruiken middelen, zoals bevestigingsbanden, schuifwanden en verstelbare steunen. Beweging is ook te voorkomen door lege ruimten op te vullen met stuwmiddelen, door te blokkeren of vast te binden. Bindmiddelen mogen het collo niet beschadigen of vervormen. Het ADR verbiedt het stapelen van colli, tenzij ze speciaal voor dit doel zijn ontworpen.

Aansprakelijk voor schade

De vervoerder is aansprakelijk voor schade die tijdens het vervoer ontstaat door een gevaarlijke stof. Zelfs als hij niet schuldig is aan het ontstaan van die schade. Hij is dan aansprakelijk voor maximaal 12 miljoen SDR. Als de schade door zijn schuld is ontstaan is de aansprakelijkheid maximaal 30 miljoen SDR. Deze aansprakelijkheid moet verzekerd zijn op de autoverzekering voor ten minste 10 miljoen euro. Deze verzekeringsplicht geldt uitsluitend voor vrachtauto's en ongekentekende voertuigen (zoals heftrucks) met een gewicht van meer dan 3,5 ton. Voor de bestelauto raden we aan dit risico vrijwillig mee te verzekeren op de autopolis.

Vragen over vervoer?

Ricky en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer