skipToContentskipToFooter

Door lobby zijn werkzaamheden van kortere duur

14-11-2023 Rijkswaterstaat versterkt volgend jaar de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Door een actieve lobby van evofenedex, lokale ondernemers en collega-organisaties wordt er nu actie ondernomen om de herstelwerkzaamheden versneld uit te voeren. Toch zal de impact op de logistieke keten van veel ondernemers in de regio groot zijn. Welke maatregelen kunnen ondernemers treffen om hinder te voorkomen of te minimaliseren?

De staat van de Noord-Hollandse infrastructuur staat al langere tijd onder druk op verschillende trajecten richting de kop van Noord-Holland. Er gelden aslastbeperkingen en verschillende bruggen en sluizen hebben beperkte bedieningstijden waar de binnenvaart last van heeft. Vanwege de herstelwerkzaamheden aan de brug in de A7 mogen sinds oktober 2022 zware vrachtauto’s hier niet meer overheen rijden. Vrachtverkeer zwaarder dan 30 ton wordt nu omgeleid. evofenedex heeft hier meerdere malen over gecommuniceerd in de media en over de situatie in Noord-Holland zijn Kamervragen gesteld naar aanleiding van de berichtgeving.

Hoog op agenda

Door een actieve lobby in samenwerking met lokale ondernemers en collega-organisaties staat de brug in de A7 bij Purmerend hoog op de agenda bij Rijkswaterstaat. Er wordt nu actie ondernomen om het project versneld uit te voeren. Eerder was er sprake van werkzaamheden gedurende een periode van 8 maanden. Inmiddels schat Rijkswaterstaat in dat het herstellen van de brug in een kortere periode mogelijk is. De werkzaamheden staan nu gepland van 1 april tot 1 september 2024. Dit voorkomt echter niet dat er veel hinder zal zijn voor de omgeving en de logistieke keten van veel ondernemers in de regio.

Werkgeversaanpak

Rijkswaterstaat treft maatregelen om de hinder te beperken. Files zijn echter niet te voorkomen en de mogelijkheden voor omleidingen van verkeer op en rond de A7 zijn beperkt. Rijkswaterstaat vraagt bepaalde weggebruikers om ook zelf iets te doen: niet reizen (thuiswerken), samen reizen of met het openbaar vervoer reizen. Deze zogeheten werkgeversaanpak kan leiden tot ruimte op de weg voor de logistieke operatie. Meer informatie is te vinden op de projectwebsite van RWS.

Maatregelen

Door het treffen van de volgende maatregelen kunnen ondernemers hinder als gevolg van de werkzaamheden voorkomen of minimaliseren:

  • Plan alternatieve routes om wegwerkzaamheden te vermijden. Zoek bijvoorbeeld naar omleidingen of pas routes aan om de werkzaamheden te omzeilen en eventuele vertragingen te minimaliseren.
  • Overweeg om gebruik te maken van alternatieve transportmodaliteiten zoals spoor- of watertransport. Een trein of binnenvaartschip is minder afhankelijk van weginfrastructuur en ondervindt vaak minder hinder van wegwerkzaamheden. Heb je hierbij advies nodig? Maak dan gebruik van onze Modal Shift Service.
  • Optimaliseer je voorraadbeheer om eventuele logistieke verstoringen als gevolg van wegwerkzaamheden op te vangen. Leg bijvoorbeeld voorafgaand aan geplande werkzaamheden extra voorraad aan, zodat er voldoende voorraad beschikbaar is tijdens een periode van hinder.
  • Communiceer proactief met je logistieke partners, zoals logistieke dienstverleners en afnemers. Door elkaar te informeren over problemen in het verkeer, kun je samenwerken om mogelijke logistieke verstoringen te minimaliseren.
  • Door als bedrijf flexibel en veerkrachtig te zijn, kun je snel reageren op onvoorziene gebeurtenissen, waaronder wegwerkzaamheden. Je kunt dan sneller beslissingen nemen, plannen aanpassen en alternatieve opties kiezen om verstoringen te minimaliseren. Als je bijvoorbeeld vertrek-, laad- en lostijden kunt aanpassen, kunnen voertuigen vaker in de avond- en nachturen rijden. De drukte van de spits kan dan vermeden worden.
  • Houd de wegwerkzaamheden in de gaten via officiële kanalen, zoals overheidswebsites en verkeersinformatiediensten. Op die manier blijf je goed op de hoogte van de geplande werkzaamheden en kun je de mogelijke impact op de logistieke activiteiten op tijd voorzien.

Advies nodig? Laat het ons weten

Uiteraard blijven wij continu in gesprek met de overheid om te kijken hoe de overlast zo klein mogelijk kan blijven. Tip: houd ook onze nieuwsberichten op de website in de gaten. Heb je vragen of loop je tegen problemen aan? Neem dan contact met ons op.