skipToContentskipToFooter

De zero-emissiezones komen eraan

10-05-2023 Schonere lucht en minder verkeersoverlast in de binnenstad. Om dat te bereiken voeren 28 grote gemeenten in Nederland vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones voor stadslogistiek in. Dat zijn gebieden waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s mogen rijden. Ben jij zzp’er en heb je een bestelauto die rijdt op diesel, benzine of gas? Dan moet je overstappen op een uitstootvrij alternatief. Hoe doe je dat? En waar moet je allemaal aan denken? 5 tips voor zzp’ers.

2025 lijkt misschien nog ver weg. Toch is het verstandig om als zzp’er nu al te starten met de voorbereidingen op de overstap naar uitstootvrije bestelauto’s of alternatieven daarvoor. Zo sta je niet voor verrassingen als de zero-emissiezones ingaan. En hoef je geen overhaaste beslissingen te nemen. Deze 5 tips helpen je op weg.

1.     Doe de kentekencheck

Voor sommige emissieklassen is er tot 2030 nog een overgangsregeling. Zo is de overstap voor alle ondernemers haalbaar. Met de zero-emissie kentekencheck zie je snel tot wanneer je met jouw bestelauto de zero-emissiezones in mag rijden.

2.     Check welke elektrische bestelauto het beste bij jou past

Met de tool ‘Welke e-bestelbus?’ check je snel welke elektrische bestelauto het beste bij jouw bedrijf past. Dit hulpmiddel geeft je inzicht in het huidige aanbod elektrische bestelauto’s en de bijbehorende maandlasten. Zo krijg je als zzp’er een beeld van de kosten en baten bij de overstap naar uitstootvrij rijden.

3.     Maak gebruik van subsidies en fiscale regelingen

Er zijn verschillende subsidies en fiscale regelingen voor het kopen van een elektrische bestel- of vrachtauto. Op opwegnaarzes.nl/subsidies vind je een overzicht van deze regelingen. Elektrisch rijden heeft ook nog andere financiële voordelen. Volledig elektrische bestelauto’s zijn tot eind 2024 vrijgesteld van zowel de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Verder krijgen elektrische bestelauto’s tot eind 2024 nog korting op de bijtelling.

4.     Verdiep je in de verschillende mogelijkheden

Afhankelijk van de branche waarin je als zzp’er actief bent, zijn er ook andere mogelijkheden. Lever je bijvoorbeeld goederen? Dan kun je ook gebruik maken van stadshubs. Dit zijn verzamelpunten voor goederen buiten de zone. Vanaf deze punten kun je goederen emissievrij naar de eindbestemming in de binnenstad laten vervoeren. Of misschien is het voor jou interessanter om over te stappen op een ander vervoermiddel, zoals een vrachtfiets.

5.     Laat je gratis adviseren

Een aantal gemeenten en regio’s heeft logistieke makelaars, die je met gratis advies op maat ondersteunen met de overstap naar uitstootvrij vervoer. Meer informatie hierover staat op de website van de gemeenten die een ZE-zone invoeren.

Kijk voor meer informatie op opwegnaarzes.nl. Daar vind je ook een handig stappenplan.